Usame Zukorlić: Turska otvorila vrata za SPP 1Foto: SPP

Zategnuti odnosi između Turske i Stranke pravde i pomirenja (SPP) popuštaju.

Taj politički zaokret u odnosima između Turske i te partije, potvrdio je predsednik SPP Usame Zukorlić, u intervjuu datom lokalnoj internet televiziji.

Rekao je da je njegova partija ranije „imala zatvorena vrata kda je u pitanju Turska, sada su ta vrata otvorena“.

– Saznali smo, da su nas,neki politički faktori iz Sandžaka, prijavljivali da smo ispostava FETO organizacije. Što je netačno – naglasio je Zukorlić i pojasnio da su dokazali da sa tom organizacijom nemaju nukakve veze, niti su ih ikada imali, „oni su na neki način bili iznenađeni i došlo je do saradnje“.

Do zatezanja odnosa na toj relaciji, posebno je došlo, u godinama nakon pokušaja državnog udara u Turskoj 2016.godine.

Dve godine kasnije, proslavi dvadesetpetogodišnjice Mešihata Sandžaka Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, prisustvovao je reis IZ Albanije Skender Brucaj, kojeg su tamošnji mediji označavali kao pripadnika organizacije Fetulaha Gulena.

Pre stupanja na dužnost reisa, Brucaj je bio predavač na univerzitetu Bedir u Tirani, koji zajedno finansiraju Gulenov pokret i IZ Albanije i nalazi se na listi FETO univerziteta širom sveta.Vlada Albanije je tom univerzitetu oduzela za rad 2014.godine.

Pre Brucajevog boravka u Novom Pazaru, delegacija IZ u Srbiji, na čelu sa glavnim muftijom Mevludom Dudićem, posetila je univerzitet Bedir radi uspostavljanja saradnje.

Uspostavljanje veza sa FETO strukturama na Balkanu, ovde je tumačena kao osveta Muamera Zukorlića predsedniku Turske Redžepu Taipu Erdoganu, zato što mu je izostala njegova podrška.

U IZ u Srbiji, prethodno, nisu blagonaklono gledali na napore Dijaneta Turske, poznatih kao turska inicijativa, da se pomire posvađane IZ i stvori jedinstvena. Tada turska inicijativa nije uspela. Možda se otvara nova mogućnost, jer i neki uposlenici iz obe IZ tvrde da u ujedinjenju/pomirenju odlučujuću ulogu imaju Dijanet Turske i Rijaset IZ BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari