Uzdrmana SDA vlast u Tutinu: Uskoro sednica opštinskog parlamenta 1 Foto : Skupština opštine Tutin

Sledećeg četvrtka, kada će biti održana sednica opštinskog parlamenta u Tutinu, znaće se da li će SDA zadržati lokalnu vlast sa „tankom“ skupštinskom većinom.

U toj lokalnoj samoupravi politička kriza je počela pre pola godine.

Radom su nezadovoljni građani i opozicione partije i na to dolaze unutarstranačke svađe.

Krajem juna, nije bilo kvoruma za održavanje sednice. Opozicija nije došla, a nije došao ni odbornik naprednjaka, koji je dao većinu u lokalnom parlamentu.

Sednica je održana, nakon azgovora čelnika SDA Sandžaka i SNS, jer se jedini odbornik iz srpske većine vratio u skupštinsku većinu.

No, nastavljene su nesuglasice unutar Opštinskog odbora SDA, na čijem čelu je narodna poslanica Selma Kučević.

Strasti je pokušao da smiri lično Sulejman Ugljanin, ali bez mnogo uspeha.

Kulminiralo je, pre nekoliko dana, kada je predsednik tutinske opštine Salih Hot smenio dvojicu svojih pomoćnika i stranačkih kolega, Pajaza Jusufovića i Esada Kolića. Njih dvojica su označeni kao „generatori krize“ u lokalnoj samouptavi i partiji.

Smene su otvorile prostor za spekulacije o novoj skupštinskoj većini. U koaliciju sa SDA mogli bi da uđu još i dva odbornika Sandžačke demokratske partije (SDP) i 5 odbornika grupe građana „Tutin na prvom mestu“, na čijem čelu je, nekada visoki funkcioner SDA, Bajro Gegić.

Upućeni tvrde da su pregovori između tri strane „intezivni i javno i tajno“.

Stranačkoj centrali u Novom Pazaru, odbor sa Donje Pešteri, odakle su smenjeni Jusufović i Holoć, je poručio da ne odobrava koaliciju sa Gegićem.

Odgovor je stigao od lidera SDA Ugljanina koji je odgovorio „da svi stranački funkcioneri koji ne budu poštovali partiju biže smenjeni“ i da funkcioneri u opštini Tutin „treba da shvate da se politika vodi u stranci, a ne u lokalnoj samoupravi“.

SDA Sandžaka je na vlasti od 1996. Godine. Sve do pre dve godine imala je apsolutnu vlast. Na poslednjim parlamentarnim izborima, odm37 odbornika, osvojila je 18 mandata, 11 Stranka pravde i pomirenja (SPP), 5 odbornika ima grupa građana „Tutin na prvom mestu“, 2 SDP i jedan mandat osvojila je SNS.

Tanka većina napravljena je sa SNS, a nešto kasnije su im se pridružila i dva odbornika SDP, koji su, kasnije, prestali da podržavaju vežićinu „zbog lošeg rukovođenja lokalnom samoupravom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari