Varga: Srbija je lojalnija Rusiji nego EU 1Foto: EPA / SERGEI CHIRIKOV

Dodela ordena Aleksandra Nevskog ima najduži kontinuitet u Rusiji, iako se po novoj definiciji dodeljuje stranim političarima za zasluge kompleksne i višestrane međudržavne saradnje.

Upravo takvu saradnju sa Ruskom Federacijom je od dolaska na vlast Srpske napredne stranke razvio Aleksandar Vučić, komentariše za Danas Boris Varga, publicista i spoljnopolitički analitičar, jučerašnju vest da je predsednik Rusije Vladimir Putin doneo ukaz da predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlikuje ordenom Svetog Aleksandra Nevskog.

Sagovornik našeg lista ističe da „nagraditi ordenom jednog političara, a u ovom slučaju populistu, više je nego finansirati ili investirati u njegovu državu“.

– Srbija na čelu sa Vučićem je lojalnija spoljnoj politici Ruske Federacije nego Evropskoj uniji – nije spremna da sinhronizuje spoljnu politiku iz pregovaračkog procesa i najavljuje da neće uvoditi sankcije Rusiji koje prate države EU – smatra Boris Varga.

Takođe, sagovornik Danasa podseća da je „Srbija lojalna ruskom energetskom lobiju na Balkanu i što je najvažnije, kako kaže, ne samo da podržava rusku bezbednosnu politiku vojne neutralnosti, već je i glasni protivnik ulaska postsocijalističkih država u NATO. A to je sve ono, napominje Varga, za šta je Putin spreman da nekog odlikuje.

– Vučića kao stabilokratu stvara Zapad, a kao autokratu Rusija i ubrzo će politički sistem Srbije da se prilagodi tom hibridnom nedemokratskom modelu koji će veoma teško biti vratiti u normalu, odnosno na put demokratske tranzicije – zaključuje Boris Varga za Danas.

Prema pisanju Novosti, prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin doneo je ukaz da predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlikuje ordenom Svetog Aleksandra Nevskog. Ovo najznačajnije priznanje posle skoro 100 godina, preneli su juče gotovo svi relevantni domaći mediji, ponovo se dodeljuje jednom Srbinu i to najbolje govori, prenosi se vest, „o odnosu ruskog lidera prema šefu naše države“. Poslednji laureat bio je Nikola Pašić, a do sada su ovim priznanjem ovenčani: grof Sava Vladislavić Raguzinski, baron Petar Duka (srpski general u Habzburškoj vojsci, rodom iz Osijeka), knjaz Nikola Petrović NJegoš, kralj Milan Obrenović, kralj Aleksandar Karađorđević (kao prestolonaslednik).

Vest da je Putin doneo ukaz o odlikovanju Vučića, objavljena je u drugom planu vesti da će predsednik Ruske Federacije posetiti Srbiju u januaru sledeće godine. To je juče saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, nakon njegovog razgovora sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom. Kako piše u saopštenju, ruski ambasador i predsednik Srbije pričali su o bilateralnoj saradnji i konkretnim projektima ekonomske saradnje. U razgovoru je konstatovano da se od predstojećeg sastanka kopredsedavajućih Mešovitog međuvladinog komiteta za saradnju očekuje da da značajan podsticaj povećanju trgovinske razmene i ekonomskog napretka Srbije i Rusije. Sagovornici su dogovorili i sledeće korake u pripremi zvanične posete predsednika Rusije Vladimira Putina, najavljene za januar. Vučić je, piše u saopštenju, rekao da je za Srbiju ogromna čast da ponovo ugosti predsednika Rusije, kao i da smatra da je njegov dolazak izraz poštovanja i tradicionalnog prijateljstva dve zemlje i bratstva dva naroda. On je izrazio podršku Putinu na odlučnosti u sprovođenju penzione reforme, uveren da će ona ruskoj državi i ruskom narodu doneti ogromne koristi u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari