Veselinović: Hitno okončati izborni proces, država bez institucija nije država 1Janko Veselinovic Izvor: FoNet

Pokret za preokret traži hitno okončanje izbornog procesa, koji traje već dva i po meseca, kao i da se na proleće, pored beogradskih, raspišu i parlamentarni i pokrajinski izbori, rekao je danas predsednik tog pokreta Janko Veselinović.

On je podsetio da se danas navršava tačno dve godine od održavanja prethodnih izbora iz 2020. godine, koje je, kako kaže, bojkotovao veći deo opozicije.

„Mi tražimo da se formiraju Narodna Skupština i Vlada, jer smo mi zemlja bez glavnih institucija zakonodavne i izvršne vlasti, a država bez institucija zapravo nije država, to je teritorija“, poručio je Veselinović.

Prema njegovim rečima, Indija ima složen politički sistem sa 900 miliona glasača na prethodnim izborima 2019. godine, kada je izborni proces okončan za 38 dana, a da u Srbiji sa šest i po miliona glasača izbori traju već 75 dana.

Veselinović je podsetio da su prisutne nestašice naročito energenata i da ja započela inflacija koja može da preraste u hiperinflaciju, kao i da je moguće da „epidemija opet zakuca na vrata“, navodeći to kao razloge zašto bi svaka vlast imala svakodnavna zasedanja Vlade i Parlamenta, što se u Srbiji ne dešava.

Postoje tri razloga zbog kog nema zasedanja, tvrdi Veselinović, navodeći da verovatno režimu odgovara da vlada na autokratski način ili da se za to vreme bogate ljudi u režimu i oko njega ili, što je namanje vetovatan scenario, da poslanici čekaju da se završi postavljanje ploča ispred Skupštine, kako bi mogli da ušetaju u nju bez problema.

Odgovarajući na pitanje novinara kako vidi izjavu Vučića da je za odugovlačenje izbornog procesa odgovorna opozicija koja je podnosila prigovore, Veselinović je rekao da je opozicija podnela nekoliko stotina prigovora na izborni proces i da su samo tri uvažena.

„Ne može mi niko reći da se Upravni sud probudio iz zimskiog sna i odlučio da sad primenjuje zakone – ne, on radi ono što mu režim diktira, jer oni žele da se izbori završe što kasnije, kako bi se Parlamernt i Vlada obesmislili i to nema nikakve veze sa opozicijom“, kazao je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari