Vlada Kosova odlučna da izgradi novu termoelektranu na ugalj 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Vlada Kosova odlučna je u vezi sa projektom izgradnje termoelektrane snage 500 megavata, uprkos tome što je predsednik Svetske banke Džim Jong Kim potvrdio da neće podržati izgradnju iste, prenosi RTK2.

Kosovski ministar za ekonomski razvoj Valjdrin Luka izjavio je za Koha Ditore da će nastaviti da rade na realizaciji ovog projekta zajedno sa investitorom, američkim konzorcijumom „Contour Global“ prema dogovoru. Kosovska vlada zatražila je od Svetske banke da osigura garancije za delimične rizike kako bi omogućila podizanja jeftinijih kredita za projekat, prenosi RTK2.

Odgovarajući u sredu, tokom sastanka Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na Baliju, na pitanje jednog od kosovskih predstavnika civilnog sektora, predsednik Svetske banke Džim Jong Kim rekao je da neće podržati takav projekat. On je u komentarima koji su objavljeni na veb stranici banke naveo da pravila institucije zahtevaju da „odaberemo opciju sa najnižim troškovima, a obnovljivi izvori energije sada su ispod cene uglja. Tako da bez sumnje, to nećemo da učinimo“, prenosi RTK navode Gazete Expres i KoSSeva.

Međutim, kosovski ministar Luka kaže da Kosovo neće da pravi kompromise i ugrožava elektroprivredu zemlje.

„Kao ministar nadležan za energetiku, neću dozvoliti da Kosovo zavisi od uvoza energije“, rekao je on, istakavši da Kosovo ima neverovatne potencijale za proizvodnju energije, ne samo za potrebe Kosova, već i za izvoz, prenosi RTK2.

Prema navodima prištinskih medija, Kosovo je potpisalo ugovor sa kompanijom Contour Global 2017. godine o izgradnji termoelektrane u vrednosti od oko milijardu evra, a Luka je u sredu medijima rekao da kompanija traži alternativne mogućnosti za pozajmljivanje sredstava za izgradnju termoelektrane elektrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari