"Vladika Nikanor živi u fantazmagoriji": Sagovornici Danasa o izjavi episkopa da je Putin "car planete" 1Foto: Screenshot

Na nedavno održanoj „Litiji za spas Srbije“ episkop Srpske pravoslavne crkve Nikanor u govoru je ruskog predsednika Vladimira Putina označio kao „cara Planete“, što je za naše sagovornike pokazatelj da ovaj episkop SPC živi u fantazmagoriji, kao i primer proruske radikalizacije i kulta ličnosti.

– Pošto sve tradicionalne religije polaze od premise da je vlast od boga data, a naš predsednik republike je, naravno suprotno članu 115 Ustava, istovremeno i politički komesar Srpske pravoslavne crkve – onda se mora i episkopu Nikanoru dozvoliti pravo na drugačiji politički stav: ako je za estradni deo vladika Vučić srpski kralj, zašto za Nikanora Putin ne bi mogao da bude svetski „mega-car“, navodi politčki analitičar Cvijetin Milivojević.

Poslanica Ne davimo Beograda Biljana Đorđević kaže da Nikanor očito živi u jednoj fantazmagoriji, koja ga ipak ne oslobođa odgovornosti za izgovorenu reč.

– Vladika očito živi u jednoj fantazmagoriji, ali ga to neoslobađa odgovornosti za izgovorenu reč, naprotiv njegova je odgovornost još i veća jer su pretnje koje upućuje određenim članovima društva i vizija svetakoju ovom izjavom promoviše opasne ali i suprotne našem pravnom i političkom poretku, kaže ova poslanica.

U pitanju je još jedan primer proruske radikalizacije i kulta ličnosti koji prvenstveno pravi štetu ugledu SPC, smatra programski direktor Novog trećeg puta Dimitrije Milić.

– Takođe, upitanju je još jedan primer da ekstremnim rusofilimanije problem „globalizam“ per se, kako kažu, već štotaj globalizam nije ruski, već je po zapadnim vrednosnim normama, kaže Milić.

Za poslanicu grupe „Moramo – Zajedno“ Biljanu Stojković ova Nikanorova izjava je potpuno očekivana.

– Potpuno očekivano. Pumpanje putinofilije se dešava čitavu deceniju i u tome su udruženi naprednjačka vlast i SPC. Praktično se takmiče ko će više i bolje nahvaliti jednog autokratu. Sve se uklapa u koncept negovanja jednog vođe, jedne nacije, konzervativnih vrednosti i zabrana savremenom životu. Putin je simbol retrogradne evolucije našeg društva i samim tim ljubljen u retrogradnim društvenim elementima, kaže Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari