Da li bi Srbija morala da izruči Putina ako bi se obreo u našoj zemlji: Na šta se tačno obavezala pred Međunarodnim krivičnim sudom? 1Foto: Shutterstock/Roman Yanushevsky; EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić možda ne želi da izruči Putina Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) ako bi se on našao u Srbiji, ali zakoni naše zemlje nalažu drugačije.

Vučić je tokom obraćanja naciji, na kom je trebalo da objasni šta se desilo na sastanku sa Kurtijem, Lajčakom i Boreljom u Ohridu izjavio i da nije hapsio ni one koje je tražio Haški tribunal, što implicira da ne bi hapsio ni Putina kad bi se ovaj nekako našao u Srbiji.

Ali stvarnost je malo drugačija, Srbija je zakonski obavezana da izruči bilo koga za čije hapšenje je nalog izdao Međunarodni krivični sud, jer je jedna od 123 tri zemlje koje su se obavezale na saradnju sa ovim sudom.

Međunarodni krivični sud je osnovan Rimskim statutom 17. jula 1998. godine, a ovaj statut je 2001. tadašnja SR Jugoslavija ratifikovala Zakonom o potvrđivanju Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda.

Godine 2009. donet je Zakon o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom i njime se dodatno utvrđuju obaveze Srbije prema ovom sudu.

„Ovim zakonom utvrđuju se način, obim i oblici saradnje državnih organa Republike Srbije sa Međunarodnim krivičnim sudom, pružanja pravne pomoći tom sudu i izvršenja njegovih odluka, te osobenosti postupka za krivična dela propisana članom 5. Statuta Međunarodnog krivičnog suda, odnosno za krivična dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom“, glasi tekst predmeta ovog zakona.

Ovo u teoriji znači da bi Srbija imala obavezu da liši slobode i izruči MKS-u predsednika Ruske Federacije ukoliko bi se on obreo na teritoriji naše zemlje.

Međutim, svedoci smo onoga što je i predsednik rekao, a to je da je i saradnja sa Haškim tribunalom (sudom za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije) u više navrata dovedena u pitanje.

Tako na primer već godinama Srbija ne izručuje Vjericu Radetu i Petra Jojića za koje haško tužilaštvo tvrdi da su kao članovi Srpske radikalne stranke uticali na svedoke tokom suđenja protiv Vojislava Šešelja.

Problema u saradnji bilo je i tokom ranijih vlasti, a mnogi se sećaju i čuvene izjave Vojislava Koštunice da mu se „želudac prevrne svaki put kada se pomisli na Haški tribunal“.

Sve gore navedeno pokazuje da bi u praksi čak i izručenje Putina, ukoliko bi se obreo u Srbiji, više bila stvar političke volje nego poštovanja zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.