Vlast ne odgovara na poziv za razgovor oko poboljšanja izbornih uslova: Opozicija poručuje da nema neograničeno vreme 1Printskrin/Skupština/uživo

„Na poziv predstavnika opozicionih lista „Srbija protiv nasilja“ i koalicije „NADA“ da što hitnije otpočnu razgovori oko poboljšanja izbornih uslova i normalizacije stanja u društvu niko od predstavnika vlasti još nije odgovorio“, kaže za Danas Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde.

Jedini odgovor iz vlasti na ovaj poziv stigao je od potpredsednika Glavnog odbora SNS dr Vladimira Orlića koji ne na društvenim mrežama odgovorio Đilasu.

Vlast ne odgovara na poziv za razgovor oko poboljšanja izbornih uslova: Opozicija poručuje da nema neograničeno vreme 2
foto FoNet Milica Vučković

„Poziva na dijalog“, a ne dođe na poziv predsednika države, zabrani svima i da se konsultuju na poziv S. Radenovića. „Brine zbog nasilja u društvu“, a huligane kuje u zvezde, ni rečju ne osudi nasilje nad ženama iz SNS. „Apeluje da se pazi na reči“, dok poslanicima SNS psuje mater“, napisao je Orlić na svom zvaničnom Iks nalogu.

Da podsetimo, SPN i NADA u svom saopštenju u kome pozivaju vlast na razgovor, navode da je politička kriza u Srbiji ozbiljna i da je dodatno produbljena neregularnim izbornim procesom.

„Zbog toga od predstavnika vlasti zahtevamo hitan početak razgovora u vezi sa poboljšanjem izbornih uslova i normalizacijom stanja u društvu“, naglašeno je u saopštenju.

Dodaje se da će, ukoliko do razgovora ne dođe, isključivu odgovornost za stanje u društvu i dalje pogoršanje situacije – snositi vlast.

Vlast ne odgovara na poziv za razgovor oko poboljšanja izbornih uslova: Opozicija poručuje da nema neograničeno vreme 3
Foto: Z. S. M.

Pavle Grbović, poslanik i lider PSG, kaže za Danas da će vlast morati da prihvati tu inicijativu, jer su se sami obavezali i prema domaćoj i prema međunarodnoj javnosti.

„Međutim, mi nemamo neograničeno vreme za početak tih razgovora, već je neophodno da oni započnu u najskorijem roku. I mi ne tražimo nekakve ili bilo kakve razgovore, jer mi ne čeznemo da se družimo sa tim ljudima, mi tražimo razgovore o načinu sprovođenja preporuka kako bismo imali normalne izbore i kako bi društvo izašlo iz krize. To nisu razgovori o članstvu u odborima već o mnogo ozbiljnijim temama i na mnogo ozbiljnijem nivou. Ukoliko vlast na to nije spremna onda će biti apsolutno jasno da su isključivi krivci za dalje produbljivanje krize“, ponavlja Grbović.

A Predrag Marsenić, potpredsednik Nove Demokratse stranke Srbije, smatra da bi, s obzirom na tenzije u društvu, bilo veoma značajno i dobro, za Srbiju pre svega, da vlast odgovori na poziv opozicije za razgovor o izbornim uslovima.

Vlast ne odgovara na poziv za razgovor oko poboljšanja izbornih uslova: Opozicija poručuje da nema neograničeno vreme 4
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

„To bi, uz usvajanje zahteva za sređivanje biračkog spiska i ravnopravno medijsko predstavljanje, zaista smanjilo nezadovoljstvo glasača i omogućilo održavanje ponovljenih izbora u Beogradu. Što se tiče izjave gospodina Orlića, bilo bi dobro da pre svake rečenice prvo izbroji do deset jer dosadašnjom retorikom i ponašanjem samo dodatno izaziva nestabilnost u društvu“, navodi Marsenić.

Za razliku od svojih koalicionih partnera koji nisu uvereni da će odgovor iz vlasti uopšte stići, Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, očekuje da će odgovor dobiti, makar u formi cinične predstave koju Vučić izvodi pred kamerama svakog dana.

„Očekujem i da će pokušati da sve to izokrenu u neku neprihvatljivu formu. U svakom slučaju, nužno je isterivati na čistinu naprednjake u vezi sa svakim pitanjem“, kaže Stojković.

Vlast ne odgovara na poziv za razgovor oko poboljšanja izbornih uslova: Opozicija poručuje da nema neograničeno vreme 5
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ona podseća da je vlast napravila nekakvo telo za izborne uslove želeći da na taj način odglumi da jeste zainteresovana za nekakvu promenu. To je , kako kaže, naravno farsa, kao što je farsa i poziv na konsultacije sa predsednikom.

„Opozicija zahteva da se zaista započne sa promenom izbornih uslova, kao što su tražila mnoga međunarodna tela, pri čemu bi to moralo da se odvija uz prisustvo članova opozicije i eksperata iz civilnog sektora. Sve drugo je neprihvatljivo“, navodi sagovornica Danasa.

Slična očekivanja ima i Biljana Đorđević, kopredsednica ZLF, jer je, kako kaže, razgovor jedini način kako bi se pronašli načini da se što pre ispune preporuke ODIHR-a, poboljšaju izborni uslovi i izađe iz duboke krize u kojoj se nalazimo.

„Kakav će efekat imati ti razgovori zavisiće od toga sa kakvom ozbiljnošću im svi pristupamo, no svakako da je tu odgovornost vlasti najveća. Na konsultacijama o funkcionisanju parlamenta ne bi bilo reči o našim zahtevima za koje smatramo da su hitni i zbog toga smo jasno poručili koji razgovori što pre moraju da se dogode. U svakom slučaju, meni nije jasno ni u kom kapacitetu je Orlić vodio konsultacije a svakako on nije adresa za naše zahteve vezane za sprovođenje preporuka ODIHR-a“, navodi Đorđevićeva.

Za razliku od koalicionih partnera Zoran Lutovac, lider i poslanik DS, smatra da preporuke ODIHR-a za fer i poštene izbore mogu da se sprovedu bez bilo kakvih razgovora vlasti i opozicije.

Zoran Lutovac Izvor: FoNet Milica Vuckovic
foto FoNet Milica Vučković

„Na konsultacije za formiranje vlade nismo išli, jer su to razgovori o formiranju vlade na osnovu pokradenih izbora. A Demokratska stranka nije išla ni na konstitutivnu sednicu parlamenta zbog toga što ne želimo da učestvujemo u konstituisanju parlamenta na osnovu rezultata sa pokradenih izbora“, podseća Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari