Odbijanje funkcija u Skupštini Srbije početak je aktivnog bojkota sistema 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Koalicija NADA i Pokret obnove Kraljevine Srbije neće prihvatiti ni jedno potpredsedničko mesto u Skupštini Srbije, niti mesto predsednika skupštinskih odbora do ispunjavanja svih preporuka OEBS za poboljšanje izbornih uslova i dogovora koji je potpisan sa Proglasom, kaže za Danas Vojislav Mihailović, zamenik šefa poslaničke grupe NADA u Skupštini Srbije.

On napominje da će vrlo brzo postati jasno postoji li volja da imamo slobodne izbore ili ne.

„U slučaju da nema te volje od strane vlasti, odbijanje potpredsedničkih mesta u Skupštini Srbije i mesta predsednika skupštinskih odbora samo je prvi korak u bojkotu institucija sistema. Nakon toga će uslediti njegova opstrukcija“,  navodi sagovornik Danasa.

Dodaje da opozicija neće dozvoliti zavođenje diktature u Srbiji i potpuno obesmišljavanje izbora kao glavne demokratske tekovine.

„Prihvatanje da izbori budu isti dan u svim gradovima, a ne samo u Beogradu, imenovanje predstavnika opozicije u radno telo Vlade Srbije za ispunjavanje preporuka ODIHR i formiranje specijalne komisije koja bi se bavila čišćenjem biračkih spiskovima od glasača-nomada, korak je dobre volje vlasti koji može biti učinjen odmah. Ne bude li ga, biće potpuno jasno kojim su se putem opredelili da idu vladajuća stranka i njeni sateliti“, navodi Mihailović.

U Skupštini Srbije danas počele su konsultacije poslaničkih grupa o izboru potpredsednika parlamenta, članova radnih tela, stalnim delegacijama u međunarodnim institucijama.

Sastanku ne prisustvuju predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja, ali ni koalicije NADA. Sastanku kome predsedava najstariji poslanik Stojan Radenović prisustvovali su predstavnici vladajuće koalicije i dve poslaničke grupe „Mi glas iz naroda“.

Među prisutnima su u ime SNS Vladimir Orlić i Milenko Jovanov, iz SPS Ivica Dačić i Snežana Paunović, iz Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, iz SDPS Branimir Jovanović, JS predstavlja Života Starčević, Savez vojvođanskih Mađara Elvira Kovač, iz PUPS-a Stefan Krkobabić, Pokreta socijalista Đorđe Komlenski.

Prisutni su i poslanik Branko Lukić iz poslaničke grupe „Mi glas iz naroda Dr Branimir Nestorović“ kao i poslanik iz druge grupe – „Mi glas iz naroda“ Branko Pavlović.

Radenović je ranije zakazao, za ponedeljak, 18. mart, sednicu na kojoj treba da se izabere predsednik parlamenta, kao i potpredsednici Narodne skupštine, a na dnevnom redu je imenovanje generalnog sekretara, izbora članova radnih tela i izbor stalnog sastava delegacija u međunarodnim institucijama.

Nastavak konstitutivne sednice bio je prvo zakazan za 11. mart, i na njoj je trebalo da se raspravlja samo o izboru predsednika skupštine, međutim, na sastanku stranaka koje imaju većinu, kako je preneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlučeno je da se ona odloži za sedam dana da bi se pripremio i izbor potpredsednika.

Da podsetimo, Predsedništvo Srpske napredne stranke ranije je za predsednika Narodne skupštine predložilo Anu Brnabić, koja je sedam godina bila predsednica Vlade Srbije.

Posle objavljivanja kandidature, Brnabić je rekla da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči, a istakla je i da će na mestu predsednika Skupštine, za koje je predložena, koliko god bude mogla biti otvorena za dijalog i da će moliti da se smanje tenzije u parlamentu.

Broj potpredsednika Narodne skupštine se utvrđuje na predlog predsednika parlamenta, a prema Poslovniku, najmanje 30 narodnih poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika Narodne skupštine, ali najviše do odlukom utvrđenog broja potpredsednika.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je 6. februara, kada su potvrđeni mandati 250 poslanika i time konstituisan novi saziv parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari