Vojvođanski klub: Vlast da primeni zakonske mere protiv SPC zbog ugrožavanja zdravlja građana 1Foto: spc.rs

Nevladina organizacija Vojvođanski klub danas je najoštrije osudila novo, po zdravlje ljudi krajnje opasno ponašanje Srpske pravoslavne crkve (SPC), a naročito njenog „jurišnog krila, poput bačkog i banatskog vladike, Irineja i Nikanora“.

„Pozivamo naprednjački režim, koji je od Srbije načinio jedinu državu u Evropi sa suspendovanim parlamentom, da zakone primeni i na SPC, i to bez kukavičluka i politikantsko-korupcionaških ulagivanja organizaciji koja je kao svoj centralni cilj postavila opstrukciju mera Vlade Srbije i širenje zarazne bolesti kovid 19“, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost

Iz Kluba dodaju da posledice takvog delovanja SPC i njenog „ekstremnog krila sa sedištem u Vojvodini“ mogu da budu plaćene životima građana pokrajine, koja trenutno ima najmanji procenat zaraženih u Srbiji i u regionu.

„Ako se u celom svetu crkveni obredi obavljaju u praznim bogomoljama, Srbija ni po koju cenu u tome ne sme biti izuzetak. Mnogo puta do sada, skupo smo plaćali činjenicu da smo bili izuzetak od ostatka sveta i suprotstavljeni humanizmu i razumu“, naveo je Vojvođanski klub.

Klub traži od Vlade Srbije da dosledno sprovede sopstvene mere ili „da se povuče i javno prizna kapitulaciju nad organizacijom čiji ideološki teror trpimo već pune tri decenije“.

„SPC jedina ne odgovara za sumnjive radnje koje njeni pripadnici čine, ne plaća porez, dobija više nego izdašnu budžetsku pomoć, u vremenu u kojem je više od trećine građana Srbije na samoj ivici siromaštva ili ispod nje“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari