"Vrh SPC i države su izdali naš narod": Srpski nacionalni forum proziva ERP zbog ćutanja na ponašanje Prištine i Beograda prema Srbima 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Srpski nacionalni forum iz Čaglavice ocenio je juče da je protest Eparhije raško-prizrenske protiv ukidanja dinara i platnog promena na KiM „farsičan“ i da „Crkva deluje van vremena i prostora“ jer je prethodnih pet godina ćutala na sve poteze zvanične Prištine i Beograda koji doveli u pitanje opstanak Srba na KiM, a sa svima koji su se takvoj politici protivili odbijala da razgovara.

– Da se naš vladika Teodosije u proteklih pet godina odazvao barem jednom na mnogobrojne vapaje SNF povodom mnogobrojnih užasnih postupaka Prištine prema našem narodu, ali ako ćemo pošteno i režima u Beogradu, možda danas ne bi morao da apeluje i lamentira nad sudbinom dinara, čija je sudbina već određena. SNF već deset godina u ime srpskog naroda na KiM upozorava, apeluje, trudi se, pokušava… da ‘svima na svetu’ objasni procese na KiM i užasnu situaciju u kojoj se srpski narod nalazi. I ne samo narod, nego i država i naša sveta Pravoslavna crkva. Država oličena u vladajućoj stranci i njenom lideru se bunila, ali protiv SNF… Crkva, oličena u pojedinim episkopima i sadašnjem patrijarhum se bunila, ali opet protiv SNF… Danas, nema nikoga da brani ni Crkvu ni državu na KiM, osim tog naroda koji je ostao veran Bogu, a izdan i od Crkvene i od državne vrhuške“, ističe se u saopštenju ove organizacije Srba na KiM, čiji je predsednik Momčilo Trajković.

U SNF smatraju da „danas sigurno ne bi bili u poziciji da se nakon 112 godina dinar, koji je čak i u vreme vlade Milana Nedića bio platežno sredstvo, ukine da je se vladika Teodosije bar jednom odazvao vapaju SNF kao što se odazivao desetinama puta na pozive srpskih unesrećitelja iz takozvane Srpske liste“.

– U pravu je preosvećeni vladika kada kaže da će ‘zabrana dinara višestruko otežati isplate plata, penzija, socijalnih primanja, donacija, stipendija, blokirati himanitarni rad od koga zavise posebno socijalno najugroženiji, onemogućiti normalno finansiranje zdravstvenih i školskih institucija na kojima počiva život u sredinama naseljenim Srbima, a i teško će se odraziti na život SPC’, ali kada se nismo bunili protiv ukidanja: sudstva, policije, civilne zaštite, carine, gubitka telefonskog broja, elektroenergetskog sistema – Gazivoda i Valača, ukidanje tablica, progona narodnih lidera i mnogih drugih nepočinstava, da li imamo sada moralnog prava da se bunimo protiv ukidanja dinara, i samo to proglasimo propašću naroda!? – pitaju se u SNF.

ERP je sredinom nedelje apelovala na međunarodne institucije da „zaustave Prištinu u potpunom etničkom čišćenju KiM do kog bi mogla da dovede zabrana korišćenje dinarske valute i platnog prometa u dinarima na prostoru KiM“.

Naivnost, ćutanje, taoci

„Nije baš u pravu ERP kad u svom saopštenju kaže da je ‘kosovskim Srbima nametnuta uloga taoca koje Priština svim metodama tretira kao građane drugog reda i otvoreno nepoželjno stanovništvo, verovatno u nadi da će Beograd pod takvim ucenama napraviti političke ustupke’. Zar stvarno mislite, vi ckveni velikodostojnici, da se tek sad, nakon ukidanja dinara, vrši pritisak na naše stanovništvo ‘da bi Beograd učinio političke ustupke’!? Što to ne rekoste pre nego što je Beograd, bez ikakvog pritiska Prištine, Kosovu dao sve. I što su tražili i što nisu tražili. Što prećutaste Nemačko-francuski sporazum i Ohridski dogovor? A tamo je sve dato! Naivno, naivno reagovanje. Ili namerno!? U dilemi smo, jer ne možemo da verujemo da su naši velikodostojnici toliko „upregnuti“ u odbranu Vučićeve izdajničke „kosovske politike“, da i ne razmišljaju šta govore!?, ističe se u saopštenju SNF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari