Vučić: Godina 2025. podstrek građanima Srbije 1Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da 2025. ne znači nikakvu garanciju za prijem Srbije u Evropsku uniju, ali da je ta godina važna kao podstrek građanima Srbije.

Zemlje Zapadnog Balkana će se priključiti EU u skladu sa zaslugama, rekao je Vučić posle razgovora sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom.

Vučić je ocenio da su među zemljama Zapadnog Balkana najteži zadaci pred Srbijom.

Kao „planinske prepreke“ je Vučić naveo odnose Beograda i Prištine i granične probleme sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Vučić je izjavio da Brisel poštuje ono što su građani Srbije uradili na evropskom putu, zbog čega je ocenjeno da je Beograd, uz Podgoricu, najbliži članstvu u EU.

Izaći ćemo sa predlogom, ali je na građanima odluka o tome kako vide budućnost Srbije. Za budućnost Srbije u Evropi treba da platimo cenu koja nije mala, a svaku odluku građana Srbije ćemo poštovati, rekao je Vučić.

On je izjavio da, što se tiče Kosova, Srbija ne može da izgubi sve, a da drugi dobiju sve.

Mora postojati kompromis u kojem će obe strane nešto da izgube, da bi bile pomalo zadovoljne. Strategija EU o Zapadnom Balkanu otvara prozor za uspešniju budućnost Srbije, a na nama je da li ćemo to iskoristiti, rekao je Vučić.

Han: Sve zemlje Zapadnog Balkana napreduju

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je danas da je u interesu Srbije da sve zemlje zapadnog Balkana napreduju ka članstvu u Evropskoj uniji.

Od svake zemlje zavisi brzina napredovanja ka članstvu u EU, rekao je Han posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz ocenu da je na tom putu Srbija lider koji za sobom vuče ostale države regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari