Vučić: Histerično se insistira na uklanjanju barikada jer je potrebno da se Srbi proteraju s Kosova 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se „histerično insistira na uklanjanju barikada“ jer je potrebno da se Srbi proteraju s Kosova, jer to vide kao rešenje.

Vučić je posle sastanka s poglavarom Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhom Porfirijem rekao da se sada vode razgovori s predstavnicima međunarodne zajednice, jer Beograd mora da zastupa interese srpskog naroda.

Vučić se zahvalio na gostoprimstvu patrijarhu Porfiriju, te naglasio da zabrana ulaska patrijarha na KiM najbolje govori o onima koji su to organizovali.

„To je samo delimično prištinski režim, jer dovoljno je da pogledate saopštenja onih koji su govorili da će oštro osuditi takve postupke. U stvari, mi Srbi smo krivi jer imamo SPC i što je patrijarh poželeo da ode u Pećku Patrijaršiju. Tačno da patrijarh nije pored mene rekao bih da je to njihova najveća sramota. Oni ne mogu patrijarha da otmu iz srca i duše srpskog naroda“, istakao je predsednik.

„Oni i u tom saopštenju govore o slobodi kretanja, i veći je problem što su Srbi postavili barikade, nego što su oni zabranili prolaz patrijarhu“, rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na dešavanja na barikadama.

„Ono što se sada dešava, mi vodimo razgovore s ljudima iz međunarodne zajednice, koji su teški. Nisu Srbi izašli na barikade jer im je to palo na pamet, a najsmešnije je kad Svećlja kaže da bismo mi da napadnemo teritorijalni integritet“, napomenuo je on.

Vučić je upitao zašto su upadali u opštinske izborne komisije, a sad se „prave blesavi“.

„Ja sam u septembru rekao, kad sam video kako žele da nas zgrome i zdrobe, nemojte da imate sumnje da će se to nastaviti. Pa i ovo da nekako prevaziđemo, čisto sumnjam da će doći do razgovora, kad oni ne žele nikakav dijalog“, rekao je Vučić i dodao:

„Srbe otimate, a šta Srbi traže? Samo traže da ne hapse ljude koji su bili na barikadama, to je zahtev broj jedan. Drugi zahtev je da se Pantiću omogući lekarska kontrola, da mu se omogući kućni pritvor. Jesu to teški zahtevi? Oni 2013. nisu imali snove o kosovskoj vojsci, nemojte da lažete više. Izvinjavam se, vaša svetosti, ali rekao sam istinu. Oni samo preobuku drugu uniformu i upadaju s dugim cevima… Ja sam i noćas razgovarao sa Srbima sa Kosova, koliko god da treba puta ću otiči u Rašku ili Kuršumliju, a da li ćemo dobiti bilo kakav prozor kroz koji možemo da se provučemo… Šta hoćete da postignete uklanjanjem barikada, da ubijete nekog?“, rekao je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari