"Vučić je birao između dve mogućnosti": Sagovornici Danasa o rezoluciji EP u kojoj se zahteva da Srbija prizna Kosovo 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ; FoNet/Milica Vučković

Aleksandra Vučića ne interesuju ni Kosovo i Metohija, ni Rusija, ni Ukrajina, njega interesuje samo neograničena i ničim kontrolisana vlast. Nijedan političar u Evropi nije dao takav doprinos lažnoj državi Kosovo na putu nezavisnosti, kao Aleksandar Vučić – kaže za Danas Srđan Milivojević, funkcioner Demokratske stranke.

Sagovornik Danasa iz takozvane proevropske opozicije, slaže se po pitanju statusa Kosova sa Boškom Obradovićem, liderom Dveri, desničarske i evroskeptične partije, koji za naš list, u oceni rezolucije Evropskog parlamenta, u kojoj se traži od Srbije da prizna Kosovo, istim rečima kvalifikuje nekadašnju južnu srpsku pokrajinu – lažnom državom.

– Iako je čak pet država Evropske unije odbilo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je učinio sve što je mogao da ih uveri da je njihov pristup pogrešan i da se ugledaju na njega jer je on taj koji je spreman da to uradi. Pored toga Rezolucija usvojena u Spoljno-političkom odboru Evropskog parlamenta i odlaganje otvaranja Klastera 3 u pregovorima sa Evropskom Unijom predstavljaju nepobitne dokaze da je proces evropskih integracija Srbije zaustavljen na neodređeno vreme i da neće ni biti nastavljen dok je ove vlasti – ističe Srđan Milivojević.

Kako dodaje, Aleksandar Vučić je birao između dve mogućnosti: prve, da uvede sankcije Rusiji na svoju političku štetu i druge – da ne uvede sankcije Rusiji na štetu države i građana.

– On je, očekivano, za početak izabrao ovo drugo i sada je rezolucija EP takođe očekivana posledica tog izbora na koju je Demokratska stranka na vreme upozoravala. Vučićeva lažna politika neutralnosti u odnosu na rat u Ukrajini dala je vetar u leđa svima koji se zalažu za nezavisnost Kosova, kako takozvanim sponzorima te nezavisnosti tako i onima koji imaju sasvim druge motive kada je reč o ovom pitanju, koji sada imaju nov snažan argument za svoje zahteve: Vučić je Evropi poslao poruku da Srbija podržava Putina i agresiju Rusije na Ukrajinu – smatra Milivojević.

"Vučić je birao između dve mogućnosti": Sagovornici Danasa o rezoluciji EP u kojoj se zahteva da Srbija prizna Kosovo 2
foto FoNet Božana Pavlica

On očekuje da će se stav o „uzajamnom priznanju“ od sada sve češće pojavljivati u drugim rezulucijama, deklaracijama i izveštajima evropskih institucija, što će, napominje, dodatno otežati poziciju Srbije.

– Vučić sada može da bira da li će to iskoristiti kao opravdanje da odustane od evropskog puta, ili da uvede sankcije Moskvi. Siguran sam da bar za sad, neće izabrati ni jedno ni drugo. On će se i dalje prenemagati i glumatati, u nadi da će se nekakav sporazum u Ukrajini ipak postići, a da će novim zaduživanjem zemlje kod zapadnih investitora, poklanjanjem EPS-a i drugim marifetlucima ublažiti pritiske na njega lično. Vučić ni u ovoj situaciji ne brani interese zemlje i naroda, već isključivo traži način da kroz globalnu krizu prođe bez posledica po sebe i svoju vlast. Pošteno bi bilo da račun za to na kraju plati on sam, a ne Srbija i njeni građani – zaključuje naš sagovornik.

"Vučić je birao između dve mogućnosti": Sagovornici Danasa o rezoluciji EP u kojoj se zahteva da Srbija prizna Kosovo 3
foto FoNet Milica Vučković

Prema rečima Boška Obradovića, „možemo biti zahvalni Evropskom parlamentu na potvrdi onoga što Dveri tvrde godinama unazad da je uslov za evropske integracije Srbije priznanje lažne države Kosovo“.

– Pod tim uslovom koji krši naš teritorijalni integritet i suverenitet nema razloga da nastavljamo bilo kakve pregovore. Besmisleno je da u EU idemo poniženi i osakaćeni. Sada kada je to i zvanično, treba zvanično prekinuti dosadašnje pregovore i započeti nove o bilateralnoj saradnji koja je u obostranom interesu – zaključuje Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari