Vučić: Moj govor o Miloševiću je bila kritika 1Foto: EPA/EFFE/KOCA SULEJMANOVIC

Milošević je imao najveću podršku, bio je veliki lider, ali rezultati njegove vladavine za Srbe su bili veoma, veoma loši, ponovio je predsednik Srbije, prenosi Al Jazeera Balkans.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su njegov jučerašnji govor na Kosovu, u kojem je spominjao Slobodana Miloševića, mnogi „falsifikovali“ i tumačili kako im odgovara, naglasivši kako njegova izjava nije bila „glorifikacija“ Miloševića već „ozbiljna i odgovorna kritika politike“ koju je Srbija vodila.

Na konferenciji za štampu posle sastanka s američkim senatorom Ronom Džonsonom Vučić je rekao kako su njegov govor na Kosovu „neki novinari u regiji slušali, a neki nisu“.

„Juče sam govorio najviše o nama Srbima, o našim zabludama, o našim greškama i o našem putu u budućnost. Govorio sam o neophodnosti uspostavljanja drugačijih odnosa između Srba i Albanaca“, rekao je Vučić.

Komentirajući pitanje o ocenama politike Slobodana Miloševića, Vučić je, nikoga ne imenujući, naglasio: „Bukvalno su falsifikovali ili su se pravili da nisu čuli i videli ono što sam rekao“.

„Ponoviću: Milošević je imao najveću podršku, bio je veliki lider, ali rezultati njegove vladavine za Srbe su bili veoma, veoma loši“, rekao je Vučić, naglasivši kako su „taj drugi deo rečenice neki zaboravili ili ispustili“.

Srpski predsednik rekao je da s ove istorijske distance nije želeo napadati Miloševića za „neke gluposti za koje su ga drugi napadali“, poput ocena je li na njega uticaj imala supruga ili što je radio njegov sin.

„Ono što sam juče rekao nije glorifikovanje, već – naprotiv – ozbiljna i odgovorna kritika politike koju smo vodili… I zato sam rekao da je nama važno da ne gajimo kult grobova već kult živih, ne kult prošlosti već kult budućnosti“, istakao je Vučić.

Upitao se zbog čega su neki preneli samo deo ocene o Miloševiću, vadeći je iz konteksta.

Vučić je, nikoga ne navodeći imenom, ocenio kako „to pokazuje da nisu spremni suočiti se“ s rečima koje je „stvarno izgovorio niti suočiti se s odgovornom politikom“.

„Zato što oni ne mogu voditi takvu odgovornu politiku. Samo ako imaju lošeg Vučića i lošu Srbiju oni mogu imati politiku. A ako je Srbija neko ko nudi mir, ako je Srbija neko tko nudi dobre odnose – e, to nije Srbija kakvu želimo“, ocenio je Vučić.

On je poručio kako će „Srbija za nekoliko godina sve preteći“.

„Dve zemlje smo pretekli po plaćama i penzijama, za tri godine – ako nastavimo, prestići ćemo još zemalja“, rekao je Vučić, ponovivši kako „mnogima ne odgovara uspešna, bogatija Srbija, Srbija koja čuva mir i stabilnost“.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.