Vučić moli EU da ojača evro: "U suprotnom će svi van evrozone dodatno da osiromaše" 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas predstavnike Evropske unije i Evropske centralne banke da ojačaju zajedničku evropsku valutu evro, jer njegovo slabljenje je sledeći veliki problem za nas i sledeća „mina“,  a u suprotnom će svi van evrozone dodatno da osiromaše.

Vučić je u Budimpešti, posle sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, rekao novinarima da sa rastom dolara nama rastu cene nafte, zato što su one u dolarima, pa nama rastu i kada padaju cene sirove nafte na tržištu.

„Dolar je toliko jak da će Amerikanci biti u poziciji da kupe sve što im je potrebno na evropskom tlu za daleko manje novca nego što su mogli ranije To nije problem, već je problem što ćemo osiromašiti mi ostali, iako smo spustili nivo zaduženosti u dolarima“, ukazao je Vučić.

„Istovremeno, ako se ovo nastavi, imaćemo problem da evro neće isto vredeti u Nemačkoj ili Italiji, u Estoniji ili Holandiji, i to zbog inflacije. Zato molim da se radi na osnaživanju evra jer će to značajno doprineti stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu i onim zemljama koje ne pripadaju evrozoni i EU“, zaključio je Vučić.

On je istakao da plaši, za razliku od drugih koji su optimisti, da će sledeća zima biti još teža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari