Vučić opet u dilemi, otići ili ne u Minhen: Da li je Kurti dovoljan razlog da se ne ode? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, opet je u dilemi da li da ide na Minhensku bezbednosnu konferenciju od 17. do 19. februara ili da ne ide. Odluka, kako nam je rečeno u njegovom kabinetu, još nije doneta.

Posle nećkanja oko odlaska u Tiranu na Samit EU zbog, kako je rekao, „sramne“ reakcije EU povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi, gde je na kraju otišao, opet je u dilemi, putovati u Minhen ili ne.

On je u petak gostujući na televiziji Prva povodom odlaska u Brisel na sastanak sa premjerom Kosova Aljbinom Kurtijem, koji je pomenuo visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, ponovio stav da ne vidi smisao da ide tamo osim turištički.

– Ne smete da odbijete..Sad je pitanje da li da idem u Minhen. Treba do ponedeljaka da odlučim. Tamo je najveća bezbednosna konferencija na svetu. Dolaze Šolc, Makron, Blinken, Borelj, bukvalno svi. Sad ako ode Kurti a nema nas, onda smo u problemu. Ako odem, znam kako će to sve da izgleda. Još nisam doneo odluku. Nije problem da razgovaramo, ali moraju da razumeju da ono što ide ispred svega je ZSO. Sve ostalo je bezveze. Pokušavate da me ubedite u nešto što neću da prihvatim – rekao je Vučić.

Sagovornici Danasa smatraju da Vučić treba da ode bez obzira na sve.

Vučić opet u dilemi, otići ili ne u Minhen: Da li je Kurti dovoljan razlog da se ne ode? 2
Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Nikola Lunić, bivši vojni ataše Srbije u Londonu i izvršni direktor Saveta za strateške politike, za Danas kaže da treba ići, bez obzira ko je tamo iz regiona.

– Nema sumnje da u ovom trenutku Kurti plasira mnoge neistine o Srbiji kako bi ojačao sopstvenu pregovaračku poziciju. Ali bez obzira na takvu politiku Prištine, neophodno je plasirati istinu sa očiglednim argumentima. To smo do sada uspevali, samo ne treba gubiti motivaciju da se to radi uvek iznova – objašnjava on.

Međutim, kako ukazuje, kod ovakvih skupova, susreti na marginama često mogu biti i važniji i produktivniji od službenog programa konferencije.

– Zato je prisustvo na sličnim skupovima obavezno jer nam služi za projekciju naših spoljnopolitičkih interesa – kaže Lunić.

I Dragan Šormaz, osnivač Evroatlantskog saveta Srbije, smatra da Vučić obavezno treba da prisustvuje.

– Na ovom forumu će glavna tema biti rat u Ukrajini i budućnost bezbednosnog poretka u Evropi po završetku rata. Neutralnost u tom poretku neće biti moguća. Čak i ako ne uđemo u NATO, kao članica EU bićemo pod istim bezbednosnim kišobranom! Srbija više ne treba da zatvara oči pred tom činjenicom, nego treba da prihvati realnost i ono što je njena izvesna budućnost – navodi Šormaz.

Kako dodaje, Kurti, sam po sebi, nije bitan.

– Njegovo prisustvo ili odsustvo ne treba da budu faktor za donošenje odluke o našem prisustvu – zaključuje on.

Vučić je prošlih godina putovao u Minhen i tamo se sastajao sa mnogim stranim zvaničnicima, poput pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom 2020. ili nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom 2019. ili predsednikom Azerbedžana Ibrahimom Alijevim 2015.

Podsetimo, u Minhenu će od 17. do 19. februara u hotelu Baierischer Hof biti održana 59. Minhenska bezbednosna konferencija.

Tokom tri dana konferencije, skoro godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, visoko rangirani međunarodni donosioci odluka i stručnjaci, uključujući šefove država i vlada, ministri i različite međunarodne organizacije, civilno društvo, privatni sektor i mediji baviće se izazovima spoljne i bezbednosne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari