Vučić pričom o odlasku SNS u opoziciju skrenuo pažnju s tragedije na sebe, ali mu malo ko veruje 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Nakon što su u subotu tabloidi preneli vest da je navodno predsednik SNS Aleksandar Vučić najavio kolegama iz stranke da se spreme za opoziciono delovanje i da će biti izbora zbog ostavke vlade ili predsednika države, malo je onih koji su javno bili spremni da komentarišu ova saznanja. Nezvanično, reakcije su u rasponu od „sve je moguće“ do „ništa im ne treba verovati“.

A ono što je zainteresovanoj javnosti, između ostalog preneto, je da je SNS u subotu, bez saznanja medija i najave, održao sednicu proširenog sastava Izvršnog odbora „na kojoj je posle duže vremena učestvovao i Vučić“.

Kako je preneo Informer, pozivajući se na svoje izvore u SNS, Vučić je na toj sednici govorio „o poslednjim tragičnim događajima u Srbiji i pripremama za Skupštinu SNS 27. maja“.

On je, kako je navedeno, „po prvi put pripremao stranku za opoziciono delovanje“ i najavio izbore koji bi bili održani po tri moguća scenarija.

Prva od te tri varijante je „prihvatanje ostavke celog kabineta Ane Brnabić“, druga je „zajednička ostavka i Vlade i predsednika i izlazak na opšte izbore u kojima Vučić ne bi mogao da se kandiduje za predsednika“. Treća varijanta je „ostavka predsednika“.

Odluka se najavljuje za izbornu skupštinu SNS 27. maja.

Iako ovo nije prvi put da Vučić govori o opozicionom delovanju naprednjaka, nejasno je zašto se takva saznanja „puštaju u etar“ u tragičnim trenucima za građane i skreće pažnja.

Poslednji put su mediji bliski režimu preneli svoja saznanja o odlasku naprednjaka u opoziciju u februaru i to sa sastanka vrha SNS kada je Vučić rekao: „Bolje je da odemo u opoziciju nego da nam partijski i privatni interesi vode državu. Spreman sam da idem na izbore kao kandidat za premijera, ali neću popustiti pod ucenama – ni zapada, ni SPS, ni lažnih desničara“.

Tada je bio nezadovoljan podrškom SPS, ali izbore još nije raspisao, iako ih opozicija traži a on ih im svako malo nudi.

Vučić bi večaras u drugom Dnevniku trebalo da se obratiti javnosti, ali nije zvanično saopšteno o čemu će tačno govoriti.

Bojan Pajtić, profesor Univerziteta u Novom Sadu, za Danas kaže da svi navedeni scenariji apsolutno i jedino služe za zamajavanje javnosti.

– Sumnjam da iko ozbiljan i pri zdravoj pameti veruje da bi ovi ikada podneli ostavku na bilo koju funkciju – kaže on odgovarajući na pitanje veruje li u neki od navedenih scenarija.

Kako dodaje, priče o preuzimanju odgovornosti bi trebalo da imaju funkcija ispuštanja ventila i smanjivanja tenzije kod onog dela javnosti koji je ljut i svestan da je režim odgovoran za stvaranje atmosfere agresije u društvu, ali i stvaranja osećaja vanrednosti situacije i neizvesnosti kod onih koji su, omađijani Pinkom i Hepijem, ubeđeni da bi, posle Vučića, bio potop.

– Prve treba malo pacifikovati, a druge treba dovesti u situaciju da pale sveće da Vođa slučajno ne siđe sa vlasti i grbače nesrećnih građana Srbije – zaključuje Pajtić.

Reagujći na ova saznanja tabloida lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić je napisao:“Ni u danima žalosti ne odustaju od upumpavanja tenzija u društvo i manipulacija! Ubijaju se deca, nasilje eskalira na sve strane, a režim se bavi skretanjem pažnje na Vučića i ovakvim manipulativnim traženjem podrške zbog pada rejtinga. Besramno!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari