Aleksandar Vučićfoto FoNet/Instagram

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Njegovim visočanstvom šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, a među temama razgovora bio je predstojeći samit o klimatskim promenama COP28, dalje jačanje sveobuhvatne saradnje, kao i aktuelna regionalna i globalna geopolitička situacija, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Kako se dodaje, Vučić je zahvalio šeiku Mohamedu na pozivu da učestvuje na konferenciji COP28 koja će se krajem godine održati u Emiratima, istakavši da će ovaj događaj biti izuzetna platforma na kojoj će svetski lideri razmeniti iskustva i konkretna rešenja u pogledu gorućih problema u oblasti klimatskih promena i energetske tranzicije.

„Predsednik je izrazio nadu da će imati priliku i za lični susret sa šeikom Mohamedom, čime bi se dodatno učvrstile prijateljske veze Srbije i UAE. Predsednik je istakao da je partnerstvo sa UAE od najvećeg značaja za našu zemlju, ne samo zbog globalnog ugleda, već i pažnje koju ova uticajna zemlja posvećuje odnosima sa Srbijom“, piše u saopštenju.

Vučić je, navodi se, ponovio da smo na Emirate uvek mogli da se oslonimo u teškim vremenima, te je izrazio posebnu zahvalnost na uloženom uticaju i ugledu koji UAE ima na međunarodnoj sceni kada je u pitanju deeskalacija tenzija na Kosovu i Metohiji i podrška za rešavanje situacije mirnim putem.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, a saglasili su se da nastave zajednički da rade na unapređenju ekonomskog i investicionog partnerstva dveju zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari