Vučić u 20 časova o datumu beogradskih izbora i sastavu Vlade Srbije? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras bi trebalo da saopšti građanima stav vladajuće koalicije o sastavu nove Vlade Srbije i datumu beogradskih izbora.

Njegov kabinet je prethodno najavio da će se predsednik Srbije obrati gradjanima u 20.00, ne precizirajući o ćemu će govoriti.

Vučić je tokom dana kazao da će večeras održati sastanak sa liderima stranaka vladajuće koalicije o sastavu nove vlade Srbije ali i o lokalnim izborima.

Kazao je, u selu Pambukovica, da postoji više datuma kada mogu biti raspisani lokalni izbori u Beogradu, te da je za njega „najlogičnija opcija da se ide odmah na izbore“.

„Odmah posle toga (sastanka) večeras ću obavestiti javnost i o skupštini (Srbije) i o vladi i o lokalnim izborima“, rekao je Vučić.

Skupština Srbije ima 250 poslanika a lista oko vladajuće Srpske napredne stranke je na decembarskim izborima osvojila 129 mandata, odnosno može sama da formira većinu.

O kadrovskim rešenjima u novoj vladi Srbije, osim medijskih pretpostavki, nije bilo zvaničnih najava, osim da je dosadašnja premijerka Ana Brnabić predložena za predsednicu novog saziva skupštine Srbije.

Što se tiče datuma održavanja beogradskih izbora, vlast smatra da treba da budu što pre održani za razliku od opozicije koja ima suprotan stav.

Iz opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ su ukazivali i da su decembarski izbori pokradeni i za to navodili, po njima primere i sa „fantomskim biračima“, što je vlast odlučno negirala.

Beogradska skupština broji 110 odbornika a koalicija oko Srpske napredne stranke i Socijalistička partija Srbije zajedno su osvojile 54 mandata, odnosno dva manje nego što je potrebano za formiranjue vlasti.

To su mogli da urade, kako su ranije saopštavali, sa dva odbornika liste „Mi – glas iz naroda“ koja se podelila na tri dela, ali nisu želelli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari