Vukadinović: Ulazimo u fazu kada se imena kandidata neće moći izbeći 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Polako ulazimo u fazu kada više neće moći da se izbegne da se u javnosti ne priča o kandidatima i da se ne pominju imena, kaže za Danas politički analitičar Đorđe Vukadinović, komentarišući to što se ime Zdravka Ponoša, potpredsednika Narodne stranke, pojavilo u medjima u kontekstu da bi on mogao da bude predsednički kandidat opozicione grupe u kojoj su SSP, DS i NS.

Budući da su do juče predstavnici opozicije govorili da neće u javnost izlaziti sa imenima potencijalnih kandidata kako te osobe ne bi bile „mete“ tabloida, čudno je da se ipak jedno poznato ime pojavilo i da ga komentarišu čak i oni političari čiji bi bio kandidat.

I koliko god političari govorili da o kandidatima za predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda ne razgovaraju, teško je u to poverovati, jer razgovori o zajedničkom izbornom nastupu SSP, DS i NS uveliko traju, a paket dogovora osim kvota na listama mora da sadrži i kandidate za beogradske i predsedničke izbore.

Vukadinović za naš list ponavlja svoj tvit koji je napisao na vest o eventualnoj Ponoševoj kandidaturi.

Njemu do kraja nije jasno da li ovo neko Ponoša opasno namešta ili opasno protežira.

– Ne sumnjam Ponoševe lične i političke kavlitete. On je ozbiljan i kvalitetan čovek i kandidat, zato verujem da bi bio dobar predsednik. Međutim, kada je reč o njegovim šansama tu sam znatno skeptičniji. Nisam siguran koliku bi mogao široku podršku da ostvari. Mislim da bi njegove šanse morale biti predmet dubljih istraživanja – navodi on.

Kako dodaje, sama nezvanična najava Ponoševe kandidature je rezultirala gomilom napada i to, prema njegovom sudu, takođe dosta govori.

Dok Ponoš kaže da bi razmislio o tome da bude zajednički kandidat opozicije za predsednika ukoliko bi se opozicione stranke odlučile da zajedno izađu na te izbore.

– Tek tada bih eventualno bio spreman da se saglasim da moje ime bude jedno od imena čiji potencijal za uspeh treba izmeriti – rekao je Ponoš za list Nova.

A predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas pak navodi za list Nova da u delu opozicije u kojoj su ta stranka, DS i NS nije bilo konkretnih razgovora na temu ko bi bio kandidat za predsednika Srbije na predstojećim izborima, ali da je Ponoš potreban srpskoj politici, jer je častan i pošten čovek.

– Cenim ga i zbog činjenice da je više puta pokazao da je spreman da viši cilj stavi iznad ličnog interesa – rekao je Đilas.

Prema njegovoj oceni, kandidat za predsednika Srbije trebalo da bude osoba koja će moći da bude „simbol jedinstva naroda“.

Komentara se nije suzdržao ni aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– To je izvanredan kandidat. Sve su to izvanredni kandidati. Oni su pred pobedom. Video sam njihova istraživanja. Samo je još potrebno da se prebroje glasovi, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Glazgova, u izjavi za Pink televiziju.

Prema Vučićevim rečima, opoziciji ostaje samo da pobedi nakon što objavi vest da će učestvovati na izborima uprkos užasnim uslovima.

– Što se tiče kvaliteta, ljudi mogu da se sete šta su napravili i uradili u Srbiji. Izbori koji nam predstoje biće izbori između prošlosti, koju oni predstavljaju i budućnosti koju će predstavljati kandidati koje ćemo mi da podržimo. Na narodu je da proceni po rezultatima i jednih i drugih kako žele da žive – zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari