Za posrednike iz EP nema „pravog odmora“ 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Institucije Evropske unije, uključujuči Evropski parlament, jesu formalno na odmoru, ali za aktuelne i „penzionisane“ evroposlanike koji posreduju u dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji ovog leta nema „pravog“ odmora.

To kaže za Danas predstavnik diplomatskih krugova iz Brisela povodom najnovijih tvrdnji predsednika Narodne skupštine Srbije Ivice Dačića.

Naš sagovornik precizira da je takozvana „Jedinica za posredovanje Evropskog parlamenta“ dobila zadatak da i tokom leta radi na „papiru“ koji se odnosi na nastavak pregovora o izbornim uslovima u Srbiji.

Na tom poslu angažovani su posrednici u dijalogu, Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, „kao i nadležne službe u EP-u“.

Portal European Western Balkans nedavno je objavio da bi predlog radnog dokumenta EP o izbornim uslovima u Srbiji trebalo da bude podnet do 1. septembra, u cilju ponovnog sazivanja sastanaka u okviru druge faze međustranačkog dijaloga 17. i 18. septembra.

Radni dokument će obuhvatiti moguća poboljšanja u oblastima jednakog pristupa medijima, integriteta izbornog procesa i obezbeđivanja efikasnih mehanizama nadzora.

Kako se navodi, ovaj dokument obuhvatiće i doprinose do sada postignute tokom dijaloga, a učesnici su pozvani da predaju predloge mera i rešenja  do 1. avgusta.

Takav dogovor postignut je na sastancima održanim 9. i 10. jula u Beogradu, kojima su prisustvovali Fajon, Bilčik, Flekenštajn i Dačić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari