"Zamena za Rusiju": Kako se tumači sastanak Vučića sa ambasadorkom Kine uoči odlaska u Brisel? 1

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vladajuća Srpskanapredna stranka više bi voleli da Kina bude njihov zaštitnik po pitanju Kosova,a ne Rusija“, ističe Vuk Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra zabezbednosnu politiku (BCBP) govoreći o sastanku predsednika Vučića sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo na kome je glavna tema bila situacija sa Kosovom i Metohijom neposredno pred Vučićev odlazak u Brisel gde će se nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

U trenutku kada u Briselu treba da se održi sastanak na najvišem nivou – predsednika Srbije i premijera Kosova Aljbina Kurtija saspecijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, ali i odvojeni sastanci dvojice lidera sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, Vučić je odlučio da prvo obavi razgovor sa ambasadorkom Kine i zatraži njenu podršku.

Predsednik Srbije informisao je Čen Bo o situaciji na Kosovu i Metohiji, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, a u razmeni reči o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, nazire se pokušaj Srbije da dobije još jaču podršku sa istoka, u susret „teškim“ razgovorima na Zapadu.

Iako je Čen Bo ponovila da Kina poštuje teritorijalni integritet Srbije, Vuksanović uočava da je „ključni problem“ za vlast u Srbiji to što Kina deklarativno i retorički daje podršku ali do sada nisu želeli da se ističu na međunarodnom planu po tom pitanju.

– Kina do sada nije želela da se ističe po pitanju tog sporazato što je kineska politika da ne ulaže veto u Savetu Bezbednosti UN niti dapreviše ’štrči’ po pitanju međunarodnih sukoba i sporova ako oni ne zadiru u nacionalni interes Kine – naglasio je Vuksanović.

On kaže da trenutno postoje dva načina da Vučić pridobije podršku Kine koju priželjkuje, i oba su neizvesna i zavise od interesa istočnih partnera.

– Kinezi bi možda bili spremni da se istaknu po pitanju Kosova, prvo u slučaju da su toliko ljuti na SAD pa u želji da se promovišu kao nova supersila odluče da se jače suprotstave SAD po svim pitanjima, čak i po onim koja su do juče bila periferna za njihovu spoljnu politiku. Drugi je način da Vučić pokuša da „podmiti“ Kinu tako što bi im dao neke velike ekonomske projekte u našoj zemlji – kaže on.

O takvim projektima bilo je reči i na aktuelnom sastanku Vučića i Čen Bo, kako je istaknuto u saopštenju, ali i Vuksanović podseća da je to „sastavni deo“ nastupa srpskog predsednika pred svim stranim silama.

– Vučić kupuje naklonost i zapadnih i nezapadnih igrača takošto kupuje naoružanje od njih, daje projekte njihovim preduzećima u Srbiji, ističe on.

I pored ove, za srpske vlasti nedovoljno jake opredeljnosti Kine da štiti interese Srbije na Kosovu, „prijateljstvo“ sa Kinom zamenjuje ono sa Rusijom jer se ni Rusi nisu pokazali kao iskreni zaštitnici, čega je kako ukazuje Vuksanović, svestan i predsednik Srbije.

– Vučić zna da Rusi koriste kosovski spor kako bi iritirali Zapadi kako bi imali adut u teritorijalnim sporovima na postsovjetskom prostoru, što se vidi u Gruziji 2008. i Ukrajini 2014 i 2022. godine. To srpsku vlast stavlja u nelagodnu poziciju, naročito zato što ih Rusi mogu potencijalno ucenjivati svojom podrškom oko Kosova ili mogu iskoristiti da ih podriju iznutra ukoliko budu smatrali da je naprednjačka vlada previše neposlušna – ističe on.

 Vuksanović podseća da je svojevrstan zaokret načinjen još2018. godine, kada je tadašnji ambasador Kine u Srbiji Li Mančang bio počasni gost godišnje konvencije SNS, što je bilo neuobičajeno s obzirom da je prethodnih godina ta uloga pripadala ambasadorima Rusije u Srbiji.

– Činjenica jeste da se Vučić tokom te godine konsultovao sa kineskom ambasadorom, a ne sa ruskim. To je bila specifična godina, kada su Rusi doživeli nekoliko poraza Balkanu, počevši od izbacivanja njihovih diplomata iz Grčke, pa do toga što je Vučić pokušavao sa Vašingtonom da reši kosovski spor, kroz tada aktuelnu priču o razmeni teritorija, što Rusima nije bilo drago –navodi Vuksanović.

On dodaje da je naročito očigledno postalo da je „Kina Vučiću postala zamena za Rusiju“ u poslednje dve godine, odnosno od pandemije kovid-19.

– I danas je realnost da je Srbija zamenila Rusiju Kinom kaos vojim glavnim partnerom na istoku. S obzirom da su sve oči sada uprte u Rusiju, Kina se na neki način pojavljuje kao lakše rešenje za obavljanje komunikacije i poslovanje nego Rusija, rekao je Vuksanović podsećajući na „limite“ koji su postavljeni u vezi sa pokušajem posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari