Zašto deo nevladinih organizacija poziva EU i zapadne partnere da napuste politiku saradnje sa Vućićem? 1foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Ukupno 12 nevladinih organizacija pozvalo je EU i ostale zapadne partnere da napuste politiku saradnje sa Aleksandrom Vućićem. Iz ovih organizacija su poručili da je „danas postalo očigledno da politika pomirenja i saradnje s režimom u Srbiji neće uroditi plodom“. Potpisnici ovog apela podsećaju da je deceniju vladajući režim bio prepoznatljiv sagovornik za evropske i druge međunarodne partnere.

Među potpisnicima su: Autonomni ženski centar, Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za savremenu politiku, CRTA, ISAK fond, Evropski pokret u Srbiji, Slavko Ćuruvija fondacija, JUKOM, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija i Građanske inicijative, prenosi Nova.rs.

Kako navode iz ovih organizacija, normalizacija odnosa Beograda i Prištine neće biti moguća bez obnove demokratije i ako se nastavi zarobljavanje države.

„Srbija i Zapadni Balkan ponovo su na raskrsnici. Vreme je da se postigne dugoročni mir i prosperitet kroz proces integracije ili ponovno uranjanje u smrtonosnu spiralu autokratije i sukoba. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine i rešavanje svih nerešenih sporova u regionu neće biti mogući bez pune obnove demokratije u Srbiji i nastavka zarobljavanja države”, stoji u apelu koji je pročitan na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji.

Iz ovih organizacija dalje objašnjavaju da je građanima Srbije uskraćen je pristup slobodnim i nezavisnim medijima.

„Usklađenom akcijom medija, pod direktnom kontrolom vladajućeg režima, oni su bili izloženi kontinuiranoj antizapadnoj i drugoj populističkoj propagandi koja je bila u potpunoj suprotnosti sa vladama koje su deklarisale opredeljenje za članstvo zemlje u EU. Shodno tome, građani podržavaju ulazak Srbije u EU na najnižem nivou u poslednjih deset godina, dok je za 65% građana Rusija viđena kao zemlja koja je najveći prijatelj”, navodi se dalje i dodaje:

„Podrivajući ustavni poredak Srbije i njime uspostavljenu podelu vlasti, predsednik republike je uzurpirao ovlašćenja Vlade, Narodne skupštine, pa čak i sudstva. Nacionalizam, korupcija i organizovani prekogranični kriminal u stalnom su porastu. Regionalni odnosi su zategnuti, kosovsko pitanje je zašlo u ćorsokak, a spoljnopolitička orijentacija Srbije je rastrzana između mimikrije integracije u eu i bliskih veza sa Rusijom“, stoji dalje u pismu.

U apelu dalje stoji da je oružani sukob u Banjskoj, 24. septembra i reakcije iz Beograda koje su usledile, „otkrili da se vlast retko kad vodi osnovnim vrednostima i zaštitom prava svojih građana, već da je više vođena zvanično promovisanom populističkom retorikom“.

„Podržavajući ljude povezane s organizovanim kriminalom, koji su pod američkim sankcijama, i proglašavajući ih za branioce srpskih interesa na Kosovu, režim Srbije gradi preteće strukture na Kosovu dok se pretvara da je konstruktivan partner u dijalogu. Njegova desetogodišnja politika, narativi i postupci stvorili su plodno tlo za nedavne tragične događaje, čime je destabilizovana sigurnost čitavog regiona“, dodaje se.

Potpisnici ovog pisma podsećaju da je deceniju vladajući režim bio prepoznatljiv sagovornik za evropske i druge međunarodne partnere.

„Ovo je bio pragmatičan pristup da se razgovara sa nadležnim vlastima u zemlji, nadajući se da će to dati pozitivne rezultate. Građani Srbije više od 23 nedelje protestuju na ulicama zbog masovne pucnjave koja se dogodila 3. i 4. maja na Vračaru i Mladenovac tražeći odgovornost za propuste institucija kako bi sprečile ove događaje i protiv sveprisutnih. državno sponzorisano nasilja i kontrola medija. Uprkos izveštavanju civilnog društva i medija o napadima, klevetama i nasilju koje su inicirali ili tolerisali vladini zvaničnici, većina EU i međunarodnih partnera je ćutala“, navodi se dalje.

„Iz tih razloga, apelujemo na EU, njene članice i druge zapadne partnere da promene politiku sklapanja sumnjivih dogovora s autokratskim liderima, da osiguraju nastavak pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, da hitno uđu u struktuirani dijalog s prodemokratskim i pro-EU akterima u zemlji i regionu, da se uzdrže od uvođenja sankcija koje bi uticale na srpsko stanovništvo, da podrže napore da se osiguraju ravnopravni uslovi na decembarskim izborima u Srbiji kako bi bili fer i slobodni“, zaključuje se u apelu koji je pročitan na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari