Zašto je ministar Vulin izašao na mesto blokade auto-puta? 1Foto: Siniša Jovanović

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin želeo je da kontroliše unuformisani deo policije jer zna da je većina policajaca na strani naroda, da kao „levičar“ vidi kako se čuva krupni kapital i zarobljena država od obespravljnih građana, ali i da se uveri da na SNS kongres mogu da dovezu kupljene građane kojima je baš dobro u gasnoj komori i diktaturi, kažu sagovornici Danasa komentarišući to što je ministar policije došao juče na blokadu auto-puta kod Sava centra.

Vulin je sa kačketom i maskom na licu stajao iza kordona policije koja je bila pred građanima koji su blokirali auto-put.

Blokada auto-puta bila je deo građanske neposlušnosti širom Srbije koje zbog usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Građani su mu dovikivali i pitali ga „Kako ti je tetka Vuline“, aludirajući na njegov odgovor odakle mu novac za stan od 200.000 evra.

On je na to pitanje odgovorio da je dobio od tetke iz Kanade.

Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, za Danas kaže da ministar Vulin zna da je ogromna većina policajaca na strani svog naroda i da dele sudbinu svih ljudi u Srbiji.

– Uplašeni su da policija neće hteti da tuče narod u pravednom protestu. Zato je bio tamo da lično kontroliše uinformisani deo policije, pogotovo što u Beogradu, Novom Sadu nisu smeli da izvedu kriminalce na građane kao u Šapcu što su uradili. Dodatna poruka je da je policija u službi partije i režima a ne zakona i građana Srbije. Pogotovo što ministar jako pati što još 1997.nije lično tukao narod i polivao ga hladnom vodom iz vodenih topova pa bi sad da to nadoknadi. On odavno ima neki čudan fetišistički odnos prema uniformi koju nikako ne zaslužuje i koju nosi iz egzibicionizma, naravno ne i istu mizernu platu kao policajci – naveo je Stefanović.

Božo Prelević, član „Skupštine slobodne Srbije“ i nekadašnji koministar policije, za Danas kaže da je ministar Vulin ubeđeni “levičar“ i neubedljivi patriota, koji drži sliku Če Gevare na zidu, došao na lice mesta da vidi koliko pouzdano policija Srbije čuva krupni kapital i zarobljenu državu od obespravljenih građana koji se bore za čist vazduh i vodu.

– Istovremeno je hteo da se uveri da na kongres mogu da dovezu kupljene građane kojima je baš dobro u gasnoj komori i diktaturi. Policija ako bude uspešna protiv sugrađana ugušiće i sopstvenu decu i zato im je preporučeno da se pinkhipnotišu da bi mogli reći deci kada odrastu “nismo znali” – kaže Prelević.

A predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović smatra da Vulin podstrekuje policajce na brutalnost.

“Jučerašnji opravdani i mirni građanski protesti su bili jako problematični za Vučićev režim i zbog toga je naređena nesrazmerna upotreba policijske sile, pa čak i upotreba naoružanih kriminalnih grupa u cilju razbijanja blokada puteva. Posebno opasno je to što je lično ministar policije, Aleksandar Vulin naredio načelnicima policijskih uprava da svim policajcima koji su dobili ili aplicirali za stanove po subvencionisanim cenama narede brutalnost prema građanima”, saopštio je Parović.

Dok predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić za Danas ukazuje na to da je Aleksandar Vulin najjasniji izraz Vučićeve vlasti, on je ta politička vertikala još iz 96/97. godine pa do današnjih dana.

„Jučerašnjim izlaskom na ulice Beograda kao i izlaskom 10. novembra kada je obišao mural Mladiću da vidi da slučajno nije oštećen, Vulin poručuje da je i dalje onaj stari nacionalsocijalista koji je 97. godine cinično sukobljenim demonstrantima sa Miloševićevom policijom poručio ,,šta ste očekivali, možda toplu vodu u topovima’’. Slično je poručio i svima nama koji se ne mirimo sa slavljenjem ratnih zločinaca i politikom Srbije iz 90-ih koja je izazvala stotine hiljada žrtava na ex JU pristoru, a ujedno i upropastila srpsko društvo. Vulin i Vučić sa beogradskih ulica poručuju da moramo da im budemo zahvalni jer nas sa policijom spašavaju od mnogo jačih, organizovanijih i mnogobrojnijih MLADIĆA, izražavajući neskriveno divljenje na toj organizovanosti. Čak i površnom posmatraču je jasno da se radi o ,,organizovanim’’ MLADIĆIMA u SNS aranžmanu koji su nažalost indoktrinirani i potpuno šupljoglavi“, naveo je Vuletić.

Politička platforma „Solidarnost“ saopštila je da se ministar Vulin pojavio na blokadi autoputa kako bi provocirao građane koji su mu jasno rekli šta o njemu misle.

„Ovaj dokazani huškač koji predstavlja najnazadnije ideje i dalje nije odgovarao za brojne afere – od „tetke iz Kanade“, preko povezanosti sa kriminalnim i ekstremno desnim bandama, do uzurpacije policije u svrhu stranačkih interesa – sa kojima je povezan“, navode u ovoj platformi.

Kako dodaju, tražiti Vulinovu ostavku nije dovoljno.

„On će morati i krivično da odgovara za svoje radnje. Ali, za početak, zahtev za ostavkom ministra unutrašnjih poslova, nakon jučerašnjeg dana, mora biti jedan od prioriteta“, zaključuju u političkoj platformi „Solidarnost“.

U ovoj platformi ukazuju da umesto da hapsi batinaše koji su na ljude nasrtali šipkama i čekićima, policija je hapsila ljude koji su na ulici mirno iskazali svoja neslaganja sa vladajućim režimom.

„Policija je juče u više navrata kršila zakon. Policija nije obavila svoju dužnost služenja građanima i zajednici“, ukazuju u „Solidarnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari