Zašto su odbačene opozicione izborne liste u Velikom Gradištu i Rači i zbog čega su opstruisani izborni procesi u Paraćinu i Prokuplju? 1foto Zoran Mišić

„Demokratska stranka upozorava da je u toku brutalno pravno nasilje kojim lokalne izborne komisije pod kontrolom Srpske napredne stranke na sve načine pokušavaju da spreče opoziciju da uopšte učestvuje na izborima. Režim se služi različitim sredstvima kako bi dodatno opstruisao izborni proces, a najupečatljiviji primeri su u Rači, Velikom Gradištu, Paraćinu i Prokuplju, gde su opštinske izborne komisije ili odbile listu Srbija protiv nasilja i DS, ili opstruisale izborni proces“, kaže za Danas Zoran Lutovac lider Demokratske stranke .

On pojašnjava da je opštinska izborna komisija u Rači poslala „koaliciji Rača protiv nasilja“ rešenje kojim nalaže (ponovno) dostavljanje dokumentacije, ali u tom rešenju nema nikakvog obrazloženja i ignorišu se činjenice i detalji iz koalicionog sporazuma.

„Namera je jasna – vlast želi da u Opštini Rača građani na izborima ne mogu da biraju nikoga osim njih samih. Uprkos tome što je lista Grupe građana Ujedinjena opozicija – Paraćinci protiv pljačke, nestručnosti i nasilja-prof. Bojan Jovanović u rekordnom roku ponovo skupila potpise i to duplo više od broja potrebnih, Opštinskoj izbornoj komisiji dugo je trebalo da odluči o podnetoj izbornoj listi, što prilično odudara od brzine kojom su do sada donosili odluke. Lista je napokon proglašena, ali je tu SNS podneo lažne opozicione liste sa istim imenom…“, objašnjava lider DS.

Napominje da je u opštini Veliko Gradište, odbačena koaliciona lista Srbija protiv nasilja, navodno zbog toga što nije podneta od strane ovlašćenog lica, iako je listu na vreme predalo lice ovlašćeno u koalicionom sporazumu.

„Listu smo predali u subotu 25.11.2023. godine, a odbijena je u nedelju. Opštinska izborna komisija stavila je zamerku na koalicioni sporazum, što je stvar koja može da se reši dopunom, to jest, aneksom sporazuma, što smo mi i uradili u nedelju. Namera vlasti je da na sve načine ne dozvoli opoziciji da učestvuje na lokalnim izborima. Mi smo u nedelju uveče bili u kontaktu sa ljudima iz lokalne izborne komisije koji su stručni i rade na tim stvarima, imali smo preporuku da povučemo listu i da je predamo ponovo dopunjenu aneksom“, navodi u saopštenju Miloš Ivanović, predsednik OO Stranke slobode i pravde Veliko Gradište.

Kada su došli u izbornu komisiju, kako dodaje, oni su to odbili i napustili prostoriju. Posle nekog vremena vratili su se, ali samo da prime dopunu. Za povlačenje liste nisu hteli da zasedaju i donesu odluku u nedelju uveče do kada je bio rok za predaju liste iako su po zakonu bili dužni.

Ovakvim ponašanjem, navodi Ivanović, negira se izborna volja građana i ustavno pravo da biraju i budu birani. Zakon umesto da ostvaruje svoju svrhu, a to je kandidovanje građana, postaje batina u rukama vlastodržaca. Zlonamerno se tumači i na taj način postaje sredstvo koje onemogućava građanima da ostvare svoje pravo, a sve u cilju eliminisanja bilo kakve konkurencije na lokalnim izborima.

„Slične probleme imala je i lista „Srbija protiv nasilja u Kučevu“, dok su u Žagubici građani bili onemogućeni da overavaju potpise kod opštinskog notara, već su morali da idu u Petrovac na Mlavi“, ističe Ivanović.

Prema rečima lidera DS, najproblematičnija situacija, ali i dokaz da samo zajedno možemo uspešno da se borimo protiv straha i nasilja, svakako jeste u Prokuplju.

„I pored oduzimanja prostorija Demokratskoj stranci u Prokuplju usred izborne kampanje, požara koji se dogodio na imanju predsednika Gradskog odbora DS u kojem je pričinjena šteta od najmanje 50.000 evra, i obaranja izborne liste uz nalaganje da se ponovo prikupi 500 potpisa, dan ipo pre isteka roka za predaju liste, lokalna koaliciona lista Srbija protiv nasilja Prokuplje je, ipak, proglašena i učestvovaće na izborima“, navodi Lutovac.

Demokrate, kako kaže, poručuju da pravni tim DS-a čini i činiće sve što je moguće da odbrani pravo građana u svim gradovima i opštinama da slobodno biraju, kao i da veliku zahvalnost duguje stranačkim aktivistima i sugrađanima koji se u izuzetno teškim uslovima bore za promene i za svakog čoveka u Srbiji.

„Izgleda da postoji plan SNS da na lokalu svuda gde može zloupotrebom procedure i institucija spreči opoziciju da uopšte učestvuje na izborima. Sastav opštinskih izbornih komisija zbog bojkota 2020. godine skoro svuda je takav da ih čine skoro isključivo predstavnici SNS. To nisu nezavisna tela koja sprovode proceduru. To su partijski organi SNS-a koji donose poliltičke odluke“, zaključuje Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari