Zašto Vučić tek sad poručuje opoziciji "da traže izbore i da će ih imati", kad oni već mesec dana insistiraju na raspisivanju izbora na svim nivoima? 1foto FoNet-Aleksandar-Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ili nije čuo, ili se pravi da nije čuo da predstavnici parlamentarne opozicije već mesec dana traže raspisivanje izbora. Tek predsednik poručuje opoziciji da traže izbore i dobiće ih, jer se politički protivnici moraju poštovati. Oni uzvraćaju „da taj njegov smisao za humor deluje iritantno“ i da je potrebno promeniti jednog čoveka koji upravlja svime,odnosno njega, ukoliko se želi promena na bilo kom nivou vlasti.

„Ono što Demokratska stranka očekuje od Aleksandra Vučića je da raspiše pre svega predsedničke izbore, jer on odlučuje o svemu. Ako Vlada ne radi dobro, to je zato što on ne radi dobro, ako parlament ne radi dobro to je zato što on kontroliše parlamentarnu većinu, ako na lokalu vladaju kabadahije onda je to zato što ih je on postavio“, kaže za Danas Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke, reagujući na izjavu predsednika Srbije da će vanredni parlamentarni i beogradski izbori biti održani kada ih opozicija zatraži.

Lider demokrata precizira da „ako želimo promene na bilo kom nivou vlasti, neophodno je promeniti čoveka koji svima njima upravlja, a to je moguće samo na slobodnim i poštenim izborima koji bi razvlastili Aleksandra Vučića.

“ Zato hoćemo slobodne i poštene izbore na svim nivoima, uključujući vanredne predsedničke izbore. Sve ostalo je samo kupovina vremena kojom želi da produži svoju vladavinu“, napominje Lutovac.

On kaže da izjave Aleksandra Vučića ne bi trebalo uzimati isuviše ozbiljno, jer nas iskustvo uči da njegove reči nemaju nikakvu težinu. On jedno govori, a drugo radi, daje lažna obećanja i prava je retkost da se ispuni nešto što najavi. Naročito je iritantno, kako kaže, kad pokušava da bude ironičan ili sarkastičan, jer nema smisla za humor.

„Ipak, ako to zanemarimo, kao i činjenicu da raspisuje izbore isključivo kada njemu odgovaraju i o tome se opozicija ništa ne pita, onda ulazimo u sferu pretpostavki. On lansira takve priče kako bi testirao političke aktere i javno mnjenje i skretao pažnju sa mnogih ozbiljnih životnih stvari, kakva je npr. korupcionaška afera u EPS-u ili pad standarda građana“, navodi sagovornik Danasa .

Dodaje i da DS neće upasti u njegovu zamku.

„Držaćemo i dalje pažnju na važnim životnim pitanjima“, navodi Lutovac.

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će izbori biti održani kada opozicija to bude želela, Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke zajedno odgovara -tražimo odmah izbore za Beograd.

„Beogradom upravlja nelegitimna vlast, a odbornička većina u glavnom gradu nije dobila većinu glasova građana na prethodnim izborima“,navodi sagovornik Danasa i dodaje da je stranka Zajedno sprema za izbore, navodeći da to pokazuju procesom predizbora koje je organizovala u Beogradu i koje planira i za Novi Sad.

On napominje da “Šapićeva vlast svakodnevno pravi neprocenjivu štetu građanima Beograda“.

“ Samo kukavičluk i lažljivost vrha vlasti stoji na putu da u prestonici budu organizovani izbori koji će omogućiti da bude pokazano šta je prava volja građana. Zato stranka Zajedno traži nove izbore u Beogradu i to odmah”.

Zajedno zahteva da izbori budu razdvojeni, što znači prvo izbori za Skupštinu Beograda, a onda i ostali..

„Stranka slobode i pravde već mesecima govori da su neophodni i vanredni parlamentarni izbori, a vanredne beogradske tražimo godinu dana“, kaže za Danas Marinika Tepić, potpredsednica SSP.

Ona podseća da je predsednik SSP, Dragan Đilas i pre četiri dana pozvao Aleksandra Vučića da kaže datum održavanja i jednih i drugih, svejedno da li na jesen ili zimu.

„Samo neka kaže datum, ili bar mesec izbora“m navodi Tepićeva i dodaje da u ovakoj političkoj krizi, dok je ceo sistem uzurpiran, pravosuđe instrumentalizovano, sve stagnira ili nazaduje, a uspevajedino korupcija i partijski parazitizam, građani moraju da se izjasne.

„Građani moraju da se izjasne o svemu što se dešava i što svojim očima vide, kao i da definitivno donesemo odluku hoćemo li da budemo deo Evrope, ili nastavljamo da idemo na drugu stranu“, poručuje Marinika Tepić.

A Milica Đurđević Stamenkovski , šefica poslaničkog kluba Zavetnici napominje da koji god datum za izbore da odaberu Đilas i Vučić, državtvrna opozicija je spremna za njih.

„Dupli pasovi Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića se nastavljaju. Predsednik republike kaže da će izbori biti kad kaže Đilas. Mi ne želimo da narušavamo idilu njihovog političkog braka, ali koji god datum da odaberu: spremni smo“, kaže za Danas Milica Đurđević Stamenkovski, šefica poslaničkog kluba Zavetnici .

Ona pojašnjava da je Beograd postao sredstvo za njihovu nagodbu i kompenzacija za Đilasovu podršku francusko-nemačkom ultimatumu.

„Međutim, naš stav je da izbori treba da budu na svim nivoima, jer će rezultati dovesti da potpune prekompozicije na političkoj sceni. Prvi put postoji ozbiljna alternativa koja zadobija podršku i među doskorašnjim glasačima aktuelne vlasti. Iz tih razloga Vučić po svaku cenu pokušava da održi stari poredak, u kome su on i Đilas glavne zvezde, a svi ostali sporedni akteri i statisti“ , navodi Stamenkovski.

Prema njenim rečima reprizu tog filma narod više ne želi da gleda. Prevaziđena je, baš kao i glavni glumci.

A lider Dveri, Boško Obradović podseća da državotvorna opozicija već mesec dana traži ostavku Aeksandra Vučića i vanredne izbore na svim nivoima. „To znači i vanredne predsedničke, parlamentarne, pokrajinske, beogradske i lokalne izbore u svim gradovima i opštinama u Srbiji. Neka vlast svuda izađe sa svojom novom politikom za koju niko od njihovih birača nije glasao na prošlim izborima“, navodi Obradovoć.

I on, poput Stamenkovski smatra da Vučić i Đilas igraju igru, da sve rade u dogovoru i da obojica foliraju.

“ Ako je Vučić rekao da će biti izbora kad opozicija traži, zašto već nisu zakazani kada smo ih zatražili još pre mesec dana? Možda im izbori ne odgovaraju u ovom trenutku, jer bi i Vučić i Đilas lošije prošli nego na prošlim izborima“, zaključuje Obradović.

I lider DSS, Miloš Jvanović, lider Novog DSS podseća da njegova stranka već tražila vanredne izbore na svim nivoima i ostavku Vučića

„Državotvorna opozicija je nakon sramnog prihvatanja Francusko-nemačkog predloga jasno istakla zahteve – ostavka Aleksandra Vučića i raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima“, kaže Jovanović i poručuje neka Vučić na tim izborima kandiduje politiku kapitulacije i nove koalicione partnera poput Sonje Biserko, Vesne Pešić i Dragana Šutanovca koji ga sada podržavaju.

“ Pa neka građani tada odluče. Vanredni izbori, za nas, nisu pitanje političke kalkulacije, već preke potrebe da se zaustavi sunovrat države i nestabilnost u koju vodi aktuelna vlast“, napominje Jovanović.

I Miroslav Aleksić, poslanik i potpredsednik Narodne stranke smatra da su vanredni beogradski i parlamentarni izbori neophodni i da bi ih trebalo što pre raspisati.

Kosovo i Metohija, kako kaže, mogu se sačuvati samo obaranjem režima Aleksandra Vučića i da se sa pod ovom vlašću država nikada neće izboriti protiv opšte pljačke i korupcije.

„Nažalost, u Srbiji ne funcionišu institucije i izbori se dešavaju samo onda kada Vučić proceni da mu je to potrebno. Vučić je sinoć rekao da će izbori biti kada to kaže opozicija, ali posle deset godina njegovih svakodnevnih laganja i obmanjivanja građana, njemu više niko ništa ne veruje“, navodi Aleksić.

Anđelković: Vučić igra igru koja treba da mu donese korist

„Da je Vučić iskren kada kaže da je potrebno poštovati političke protivnike, omogućio bi održavanje fer izbora. Ovako, kada se oni odvijaju u uslovima skoro pa totalitarne kontrole većeg dela medijskog prostora, uključujući i javnog servisa, od strane vladajućih struktura, i kada one tokom izbornog procesa koriste sve nacionalne resurse kao da su njihovi partijski, smešno je govoriti o bilo kom vidu poštovanja, od demokratskih normi do neistomišljenika“, objašnjava za Danas Draomir Anđelković, politički analitičar.

On ističe da smo na sve to već navikli, i u uslovima kada EU i drugi takozvani arbitri slobode u našem regionu, iz geopolitičkih razloga tolerišu sve te zloupotrebe SNS režimu, opozicija je prinuđena da učestvuje na izborima koji su daleko od fer.

“ A to što takve izbore Vučić sada oponentima načelno nudi, samo znači da igra neku igru koja njemu treba da donese korist. Da li želi pre finalizacije kosovskog domaćeg zadatka, što će se neminovno negativno odraziti na rejting njegove stranke, ili iz nekog drugog razloga, da prizove izbore a da to prikaže kao ustupak opoziciji, teško je reći“ , naglašava sagovornik Danasa.

Dodaje da ono što je jasno je da vlast postupa isključivo u svom, a ne državnom interesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari