Žigmanov: U pozadini svih procesa izrade i sprovođenja javnih politika nalazi se dijalog 1Foto: Beogradska otvorena škola

Partnerstvo između civilnog i javnog sektora od važnosti je za proces evrointegracija Srbije i treba da se zasniva na međusobnom razumevanju, jednakosti i priznavanju doprinosa svakog partnera u reformskim procesima, zaključak je konferencije „Dijalog promena“, koja je održana u Beogradu.

„Održiva saradnja javnih vlasti sa organizacijama civilnog društva se u praksi pokazala kao moćan mehanizam za udruživanje ograničenih resursa i pokretanje reformi, koje su važne kako bi Srbija napredovala na putu evrointegracija. Očekujemo da će novoizabrana Vlada biti snažno posvećena strateškom pravcu članstva u Evropskoj uniji. Da bi se to desilo, neophodna je politička posvećenost produbljivanju reformi i otklanjanju nedostataka, posebno u ključnim oblastima kao što su pravosuđe, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijske slobode, te sloboda okupljanja“, rekao je Nikola Bertolini, Šef odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov istakao je važnost saradnje i dijaloga između svih aktera u društvu, a posebno u procesu donošenja odluka, kao temelja uspešnih reformi i unapređenja najrazličitijih aspekata naših života.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će i u novom mandatu Vlade nastaviti sa pružanjem podrške kako organizacijama civilnog društva, tako i državnim institucijama i lokalnim samoupravama u naporima za uspostavljanje održivog dijaloga.

„U pozadini svih procesa izrade i sprovođenja javnih politika nalazi se dijalog, kao osnova i preduslov kvalitetnih rešenja. Zbog toga ćemo nastaviti da podstičemo dijalog države sa organizacijama civilnog društva o važnim društvenim pitanjima i da zajednički kreiramo različite modele saradnje“, naveo je ministar.

Konferencija je okupila i predstavnike Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Univerziteta u Beogradu, Beogradske otvorene škole, aktiviste, eksperte i širu javnost.

„Sa objavljivanjem Izveštaja o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, javila se potreba za pokretanjem diskusije o unapređenju ambijenta za saradnju javnih vlasti na svim nivoima upravljanja i civilnog društva. Uspešna saradnja različitih sektora čini i uspeh reformi izvesnijim, a dugoročno stvara osećaj zajedničkog vlasništva nad postignutim rezultatima, gradi međusobno poverenje i dodatno ojačava odlučnost i rešenost među uključenim akterima da nastave evropski put“, rekao je Vladimir M. Pavlović, savetnik za javne politike u Beogradskoj otvorenoj školi (BOŠ).

Konferenciju „Dijalog promena“ organizovala je Beogradska otvorena škola, uz podršku delegacije Evropske unije u Srbiji, sa ciljem uspostavljanja foruma koji ohrabruje dijalog i podstiče međusektorsku saradnju u oblastima dobrog upravljanja, unapređenja ljudskih prava i zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari