ZSO po modelu "samoupravljanja" nemačkih manjina u istočnoj Belgiji, u kombinaciji sa finskim modelom za prava Šveđana? 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti moraće sutra u Briselu da iznese komentare na “moderni predlog“ Evropske unije, odnosno da “uzme ili ostavi” jedan od 15 modela nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su od vikenda u njegovoj kancelariji, piše Kosovo online prenoseći Reporteri.

Pozivajući se na izvor blizak procesu, Reporteri navodi da je za vladu u Prištini od 15 „modernih“ modela, najprihvatljivije da se Statut ZSO sačini prema modelu „samoupravljanja“ nemačkih manjina u istočnoj Belgiji, u nekim slučajevima u kombinaciji sa finskim modelom za prava Šveđana.

Pored pitanja o ZSO, Kurti će sanas u Briselu morati da predloži rešenje za raspisivanje vanrednih izbora u četiri severne opštine, naseljene većinskim srpskim stanovništvom, budući da je zatražio da se vrati sprovođenju Ohridskog sporazuma.

Na ista pitanja, dogovor bi trebalo da bude postignut i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurti i Vučić danas na poziv šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, borave u Briselu, gde će imati odvojene sastanke sa čelnicima EU, ali ne i zajednički susret.

Očekuje se da ti sastanci budu održani pre 15 sati, kada se očekuje početak Samita EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari