Zvaničnik SAD vlastima Srbije preneo poruku o sankcijama Veselinoviću i Radoičiću 1Foto: Shutterstock

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija Sjedinjenih Američkih Država Pol Ahern, koji je ujedno i glavni zamenik pomoćnika ministra na čelu Kancelarije za suzbijanje finansiranja terorizma i finansijskog kriminala boravio je u trodnevnoj poseti Beogradu, tokom koje je pozvao na odgovornost i „zaustavljanje akcija koje izazivaju nestabilnost“ od strane onih koje su SAD stavile pod sankcije nedavno – Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića.

Ahen se sastao sa predstavnicima vlasti Srbije od 13. do 15. decembra kako bi se informisao o organizovanom kriminalu i korupciji kao pretnji stabilnosti celog Zapadnog Balkana, kako je saopštila Ambasada SAD u Beogradu.

Tokom posete regionu, Ahern je posebno podsetio na nedavnu odluku ministarstva finansija SAD da stavi na „crnu listu“ Zvonka Veselinovića, biznismena sa Severa Kosova, Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste na Kosovu, kao i lica i firme povezana sa njima.

U saopštenju Ambasade SAD u Srbiji povodom Ahernove posete posebno se podseća da je ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo sankcije za vođe organizovane kriminalne grupe Veselinovića i povezanih pojedinaca i firmi zbog izazivanja nestabilnosti i koruptivnih radnji kojima su oštetili građane i privredu Srbije i Kosova.

“Pojedinci i preduzeća na meti ovih sankcija moraju biti pozvani na odgovornost, a njihove aktivnosti koje izazivaju nestabilnost moraju biti zaustavljene,“ rekao je Ahern i dodao da je „Predsednik Bajden jasno stavio do znanja da je suzbijanje korupcije vrhunski prioritet Sjedinjenih Država. Ministarstvo finansija će nastaviti da poziva na odgovornost protagoniste korupcije, ma gde oni bili.”

Na sastancima u Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu finansija, Narodnoj banci Srbije, Ministarstvu pravde, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Republičkom javnom tužilaštvu, Ahern se detaljnije informisao o izazovima sa kojima se suočava Vlada Srbije u postizanju privrednog rasta i sprovođenju reformi neophodnih za pristupanje Evropskoj uniji.

Ahern je čestitao Srbiji na rezultatima navedenim u najnovijem izveštaju Manivala, koji valorizuju dostignuća na polju suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma. Srbija u velikoj meri ispunjava niz standarda Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), a uz to je i vidljivo unapredila organe i metode borbe protiv pranja novca. Ahern je poručio da tehničko usaglašavanje jeste neophodno, ali suština napretka je i dalje u sprovođenju zakona.

Program posete je obuhvatio i sastanke sa predstavnicima privatnih banaka u Srbiji na kojima je bilo reči o značaju poštovanja međunarodnih propisa za kontinuirani privredni rast Srbije i njenu dalju ekonomsku integraciju sa regionom i Evropskom unijom.

Posle Beograda, Ahern je otputovao u Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari