Zvizdić: Novi Savet ministara biće formiran ili 23. ili 30. decembra 1Foto: Fonet/ AP

Novi Savet ministara BiH biće formiran 23. decembra ili 30. decembra, u zavisnosti od bezbednosnih provera kandidata za ministre.

To je danas posle sednice Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH potvrdio predsedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić.

Do danas su bila poznata sva imena novog Saveta ministara BiH, osim ministra za ljudska prava i izbeglice, koji je trebalo da bude kandidat Demokratskog narodnog saveza (DNS) i da bude iz reda „ostalih“ naroda.

U međuvremenu je u DNS-u nastao raskol, jer je Predsedništvo stranke prvobitno jednoglasno za tu funkciju predložilo Draška Aćimovića, koji se izjasnio kao Italijan, da bi potom član Predsedništva DNS-a Nenad Nešić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, na tu funkciju predložio Mlađena Božovića.

Božović se izjašnjava kao Crnogorac i tast je Nešićevog rođenog brata.

Pošto nije bilo saglasnosti u DNS-u, konačnu odluku o tome ko će biti kandidat za ministra za ljudska prava i izbeglice BiH danas je doneo predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD), koji je odabrao Božovića.

Tegeltija je kazao da je „doveden u veoma neugodnu situaciju“, jer je Nenad Nešić najavio da u Predstavničkom domu parlamenta BiH neće glasati za novi Savet ministara, ako Draško Aćimović bude kandidat.

Mlađen Božović ranije je bio direktor Fonda za povratak BiH, a Irina Lovrić, koja je bila zaposlena u Fondu, najavila je štrajk ispred zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu, ako Božović bude izabran za ministra za ljudska prava i izbeglice BiH.

Lovrić je prva žena uzbunjivač u BiH, koja je prijavila korupcije i koja je posle višegodišnje borbe na Sudu BiH dobila presudu za mobing koji je nad njom vršio tadašnji direktor Fonda za povratak Mlađen Božović.

Predsedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić danas je još kazao da će 24. decembra biti poznata i imena delegacije BiH za Savet Evrope.

Dan posle izbora novog Saveta ministara BiH u sedište NATO u Briselu biće upućen Program reformi, čiji sadržaj se još drži u tajnosti.

Program reformi usvojilo je Predsedništvo BiH 19. novembra.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da program reformi nije preimenovani Godišnji nacionalni program (ANP), koji znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), dok predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić tvrdi suprotno.

Opozicione stranke iz RS traže da se Program reformi dostavi na uvid Narodnoj skupštini RS pre nego što bude izabran Savet ministara BiH, jer smatraju da se tim dokumentom čini korak dalje ka članstvu BiH u NATO i krši Rezolucija entitetskog parlamenta o vojnoj neutralnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari