Smokve regulišu metabolizam 1Foto: Pixabay/Stux

Smokve su bogate hranljivim sastojcima koji pomažu u održavanju zdravlja vašeg tela.

Bez obzira na to da li ih preferirate sveže ili suve, smokve će vam pomoći u regulaciji krvnog pritiska i probavnog sistema, poboljšati zdravlje vaših kostiju, ali i pomoći vam da se rešite suvišnih kilograma, prenosi Vijesti.ba.

Smokve sadrže veliku količinu dijetalnih vlakana zbog kojih ćete duže vreme nakon konzumiranja osećati sitost.

Osim toga, smokve pomažu da kontrolišete ukupni unos kalorija tokom dana, a vlakna koja sadrže podstiču rad creva i na taj način jačaju vaš probavni sistem.

Osim dijetalnih vlakana koja pomažu uspostavljanju i održavanju pravilne probave, smokve sadrže enzim ficin koji ima važnu ulogu u regulaciji probave koja je osnova vitalnosti i zdravlja.

Zdrav probavni sistem ključ je i za zdrav gubitak težine, kao i za smanjenje osećaja nelagode i nadutosti.

Prisutnost omega-3 masnih kiselina još je jedan od razlog zbog kojeg ćete se konzumiranjem smokvi rešiti suvišnih kilograma. Bez unosa omega-3 masnih kiselina nema ni skidanja suvišnih kilograma, a poznato je i da one čuvaju vaše srce i kardiovaskularno zdravlje.

S obzirom na to da smokve imaju visoku koncentraciju zdravog šećera, možete ih koristiti kao zamene za šećer i kao veštački zaslađivač za kolače. Osim toga, smokve sadrže nizak udeo kalorija što ih čini odličnom zamenom za grickalice i slatkiše.

Bogate su i mineralima poput kalcijuma, kalijuma, fosfora, mangana, bakra i magnezijuma, kao i A i B vitamina koji imaju značajnu ulogu za uspostavljanje pravilnog metabolizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari