Amatrićana (Amatriciana) - recept 1Foto: V. Laćarak

Ovo je jedna od popularnijih pasti italijanske kuhinje.

Majstorstvo koje Italijani pokazuju u izradi oblika testenine, kombinovanja i uparivanje oblika sa određenim sosovima, salsama, prelazi već u umetnost kulinarstva. Italijanima je veoma bitno da se pasta služi al dente, što bi u prevodu značilo da ostane malo tvrda kako bi je osetili na zubu prilikom jela. Kod većine italijanskih pasti na pakovanju piše vreme kuvanja testenine, što će vam pomoći da dobijete traženi al dente.

Amatrićana (Amatriciana) - recept 2
Foto: V. Laćarak

Šta nam je sve potrebno:

  • 150g mesnate slanine
  • 500g špageti ili bukatini
  • 1 konzerva pelata
  • jedna ljuta crvena papričica
  • beli luk 1-2 čena
  • maslinovo ulje
  • 1dcl belog vina
  • 150g pekorino sira
  • so, biber

Način pripreme:

Staviti špagete ili bukatini da se kuvaju prema uputstvu za kuvanje.

U maslinovom ulju pržiti slaninu, dodati naseckanu crvenu papričicu i vino. Kuvati par minuta pa nakon toga izvaditi slaninu na tanjir.

U tiganj gde je pržena slanina dodati beli luk, konzervu pelata (izgnječiti ga viljuškom), so, biber, pekorino sir.

Nakon nekoliko minuta krčkanja dodati proceđene špagete u pelat. Kuvati zajedno još par minuta mešajući drvenom kašikom.

Kod serviranja dodati još malo narendanog pekorina.

Napomena: Umesto pelata, iskoristite paradajz koga ima u izobilju, blanišarijte, oljuštite i to je to. Naravno ako niste u mogućnosti da nabavite pekorina, doba zamena bio bi parmezan, ali se uvek trudite da pronađete originalne sastojke, kako bi osetili pravi ukus jela.

Uživajte!

https://www.facebook.com/watch/?v=767389190113116

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari