Američka pita sa jabukama (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Pravi se zatvorena, otvorena, ukrašenae trakicama ili se na gornjoj kori iseku razni oblici kalupom.

Pita se sastoji iz dva dela, kore od prhog testa i punjenja, u našem slučaju punjenje od jabuka.

Pita se brzo se pravi, odličnog je ukusa zahvaljujući kombinaciji začina koji se stavljaju u fil od jabuka, ali i divnom testu.

Ono što je bitno u pripremi testa jeste da puter i voda budu što hladniji, kako bi dobili što bolje prho testo.

Pita sa jabukama je okruglog oblika, mirisna, sveža,  seče se na trouglaste parčiće, a toplu možemo poslužiti uz kuglu sladoleda od vanile, premazanu džemom od kajsije ili samo posutu šećerom u prahu.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo:

  • 300g brašna
  • 225g putera
  • prstohvat soli
  • 6 kašika ledeno hladne vode
  • 50g šećera
  • narednana korica limuna

Fil od jabuka:

  • 1,5kg jabuka
  • 125g šećera
  • sok od jednog limuna
  • 1-2 kašičice cimeta
  • ½ kašičice morskog oraščića
  • 50g putera
  • 1 kašika gustina

Način pripreme:

Jabuke oljuštiti, iseći na tanke listiće posuti sokom od limuna i šećerom. U tiganj staviti komad putera i dinstati jabuke oko 15 minuta, dodati začine, a na samom kraju i kašiku gustina.

U brašno dodati so, šećer i naribanu koricu limuna, zatim hladan puter isckan na kockice, i postepeno dodavati ledeno hladnu vodu. Mešati drvenom kašikom ili u nekom od aparata. Dobijamo prhko testo.

Neka testo bude u frižideru oko sat vremena, uvijeno u providnu foliju. Ohlađeno testo podeliti na dva dela veći i manji. Veći deo rastanjiti oklagijom i preneti u okrugli kalup za pečenje, neka testo prelazi preko ivica kalupa.

Na donju koru sipati jabuke i ravnomerno rasporediti po celoj površini.

Razviti drugi deo testa i spustiti na fil. Možemo staviti testo preko cele površine, onda rukama spojiti ivice testa po obodu i viljuškom izbockati po celoj gornjoj površini. Ili razvijeno testo iseći na trake širine oko 2-3cm i slagati preko fila kao mrežicu ili malim kalupima izvaditi komadiće testa u oblliku srca, zvezde, pa tu koru staviti preko fila.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Napomena: Američku pitu sa jabukama možete napraviti  sa svežim jabukama, treba ih posuti cimetom, a puter i sve ostalo zagrejati pa preliti preko jabuka.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: lacarak@danas.rs.

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.