Arančini (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Pravi simbol sicilijanske kuhinje svakako su arančini, hrskave loptice od pirinča  punjene raguom sa dodatkom graška i potom pržene.

Skoro da su zaštitni znak tog prelepog ostrva čija je kuhinja pokupila sve najbolje od uticaja raznih kuhinja osvajača koji su tu prošli, a svaki grad će reći da je njihova receptura za pripremu ona najbolja.

Sicilijanski arančini su malo izduženi prema vrhu, kupastog oblika kako bi izgledom podsećale na vulkan Etnu, ali se prave i kao kuglice. Ove ukusne masne kuglice od pirinča kupuju se na komad, a pored junećeg ragua mogu biti  punjene mozarelom, povrćem, bakalarom, servirane uz neku dobru crvenu salsu, sve u zavisnosti od regije.

Arančini su odlična ideja za obrok ako kojim slučajem imate višak pirinča koji je preostao. 

Arančini (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Šta nam je sve potrebno:

  • 300g pirinča
  • 100g prezli
  • jaje
  • peršun pola veze
  • 80g parmezana
  • 100g mocarele za punjenje
  • so,biber

I još:

  • 150g prezli
  • 2 jaja

Način pripreme:

  1. U obareni pirinač redom dodati  jaje, prezle, parmezan (naribani), začine, sitno naseckani peršun, sjediniti u kompaktnu masu za oblikovane loptica. Prilikom kuvanja pirinča može se ubaciti jedna kocka od povrća.
  2. Od pirinča napraviti lopticu srednje veličine pa je udubiti, unutra staviti naseckanu mozarelu, zatvoriti lopticu. Napravljene loptice ređati na tanjir dok se ne potroši sav materijal.
  3. Lopticu uvaljati u jaje, nakon toga u prezle.
  4. Dobro zagrejati ulje, pa lagano spuštati arančine da se ispeku, gotovo je kada dobijemo zlatno žutu boju.
  5. Izvađene arančine ređati na papirni ubrus.

Pripremiti neki sos od paradajza i ljute paprike arabijatu kao prilog. Ili možda tartar umak .

Napomena: mi smo sa vama podelili recept sa mozarelom, ukoliko želite neko drugo punjenje možete napraviti ragu, povrće, slaninu.

Uživajte!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.