Arančini (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Skoro da su zaštitni znak tog prelepog ostrva čija je kuhinja pokupila sve najbolje od uticaja raznih kuhinja osvajača koji su tu prošli, a svaki grad će reći da je njihova receptura za pripremu ona najbolja.

Sicilijanski arančini su malo izduženi prema vrhu, kupastog oblika kako bi izgledom podsećale na vulkan Etnu, ali se prave i kao kuglice. Ove ukusne masne kuglice od pirinča kupuju se na komad, a pored junećeg ragua mogu biti  punjene mozarelom, povrćem, bakalarom, servirane uz neku dobru crvenu salsu, sve u zavisnosti od regije.

Arančini su odlična ideja za obrok ako kojim slučajem imate višak pirinča koji je preostao. 

Arančini (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Šta nam je sve potrebno:

  • 300g pirinča
  • 100g prezli
  • jaje
  • peršun pola veze
  • 80g parmezana
  • 100g mocarele za punjenje
  • so,biber

I još:

  • 150g prezli
  • 2 jaja

Način pripreme:

  1. U obareni pirinač redom dodati  jaje, prezle, parmezan (naribani), začine, sitno naseckani peršun, sjediniti u kompaktnu masu za oblikovane loptica. Prilikom kuvanja pirinča može se ubaciti jedna kocka od povrća.
  2. Od pirinča napraviti lopticu srednje veličine pa je udubiti, unutra staviti naseckanu mozarelu, zatvoriti lopticu. Napravljene loptice ređati na tanjir dok se ne potroši sav materijal.
  3. Lopticu uvaljati u jaje, nakon toga u prezle.
  4. Dobro zagrejati ulje, pa lagano spuštati arančine da se ispeku, gotovo je kada dobijemo zlatno žutu boju.
  5. Izvađene arančine ređati na papirni ubrus.

Pripremiti neki sos od paradajza i ljute paprike arabijatu kao prilog. Ili možda tartar umak .

Napomena: mi smo sa vama podelili recept sa mozarelom, ukoliko želite neko drugo punjenje možete napraviti ragu, povrće, slaninu.

Uživajte!

close
Arančini (recept) 3

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.