Foto: FreeImages / luis costa

Sa rođacima se svake nedelje sreće 35 odsto građana EU pri čemu 45 odsto Kiprana, 36 odsto žitelja Slovačke i  Grčke i 35 odsto Malte kaže da je u dnevnom kontaktu sa rođacima.

Druženje sa rođacima mnogo manje je popularno u baltičkim državama. Četvrtina ispitanika Letonaca (25 odsto) kaže da nije bila u kontaktu sa rođacima poslednjih 12 meseci ili je bila ređe od jednom mesečno. Slede Estonija i Litvanija sa 23 odnosno 22 odsto.

U proseku 15 odsto građana EU kazalo je da viđa rođake ređe od jednom mesečno ili da se nisu sreli nijednom u 2015. godini.

Istovremeno se građani EU češće sreću sa prijateljima nego rođacima – 38 odsto odraslih kaže da viđa prijatelje svake nedelje.

Međutim, jedan od deset Evropljana sa prijateljima se ne viđa po mesec i više dana ili ih čak nije video nijednom u proteklih godinu dana.

Najčešće se sa prijateljima viđaju građani zemalja sa juga EU – Grčke (80 odsto ispitanika svakodnevno ili barem jednom nedeljno), Kipra (79 odsto), Hrvatske (72 odsto), Portugalije (70 odsto) i Španije (69 odsto).

S druge stane, svaki peti stanovnik Poljske i Litvanije, i gotovo svaki peti na Malti, sreće se sa prijateljima ređe od jednom mesečno ili ih uopšte ne viđa i po godinu dana.

Istraživanje je obuhvatilo ispitanike u EU stare 16 i više godina a odnosi se na 2015.