Recept nedelje: Grenadir marš iz bakine kujne 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Poreklom sam iz Vojvodine, tačnije iz Banata, ali do skoro nisam znala da se ovo jelo zove „nasuvo“. Mada „nasuvo“ svakako nije kompletan naziv, to bi bio samo opisni pridev – nasuvo s krompirom govori već nešto više.

Bilo kako bilo, moja baba kao i svi ostali u familiji ovo jelo poznaju pod nazivom grenadir marš. Obožavali smo ga i kao deca, ali i sada kada smo već svi veliki. Najlepši je kada se priprema sa domaćom testeninom, ali ne pravimo pitanje ni kada je od kupovne. Baba je uvek pravila i ajnpren čorbu kada i grenadir marš.

Količine sastojaka nisu obavezujuće – možete stavljati više ili manje kako testenine tako i krompira. Navodim osnovne začine koje je baba koristila za pripremu ovog jela. Pored dole navedenih začina, dodajem i sledeće: alevu papriku i začinsko bilje. Ljuta paprika je, po meni, u ovom jelu neizbežna, ali sve je to stvar ukusa.

Neophodni sastojci:

700 g krompira

250 g testenine

1 glavica crnog luka

ulje po potrebi

začini: so, biber i mešavina začina

Recept nedelje: Grenadir marš iz bakine kujne 2

Priprema: Krompir oljuštiti, iseći na kockice i obariti. Testeninu skuvati prema upustvu sa kesice. Luk pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni. Ukoliko dodajete alevu papriku, dodajte je u luk i propržite nekoliko sekundi. Sjedinite sve sastojke i začinite po ukusu. Sveže začinsko bilje, dodajte na kraju.

Uz ovo jelo se savršeno slaže kupus salata. Od začinskog bilja naječešće koristim: peršunov list, origano i bosiljak. Sada sam napravila miks kresa, rukole, origana bosiljka i peršuna. Po tradicionalnom, izvornom receptu, ne ide začinsko bilje. Ono tada, osim peršuna, nije bilo popularno kao sada. Ali to svakako ne znači da jelo ne treba da prilagodite kako svom ukusu tako i gastro trendovima.

 

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari