Foto: Vesna Laćarak

Gde god da vam je potreban ljuti ukus koristite ovu pastu. Za pripremu originalne harise koristi se više vrsta ljutih paprika kao i razni začini.

Šta nam je sve potrebno:

  • 30 komada ljute papričice suve
  • 50ml maslinovog ulja
  • 1 manja glavica luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 150ml pirea od paradajza
  • sok od pola limuna
  • malo soli
  • po 1/2 kaišičice korijandera, kumina, kima u zrnu

Način pripreme:

Suvim paprikama odstranite semenke pa ih nalijte vrelom vodom i ostavite sat vremena da odstoje.

Korijander, kumin i kim stavite u tiganj, pecite kratko dok začini ne zamirišu. Kada se ohlade prebacite u avan i usitnite.

Maslinovo ulje zagrejati u tiganju pa na njemu pržite naseckani beli i crni luk. Pržite dok se  sve dobro ne sjedini i blago karamelizije.

Sve sastojke staviti u blender, paprike, luk, dodajte  začine, so, pire od paradjza, limunov sok. Sve dobro izmiksajte. Dobijenu harisu stavite u suvu teglicu, nalijte maslinovim uljem i koristite kao začin kada vam je potreban.

Uživajte!