Kako vežbanje pre spavanja utiče na san? 1Foto: Shutterstock/Ivan Kurmyshov

Redovno vežbanje ima mnogo prednosti, uključujući bolji san. Vežbanje može da podstakne opuštanje, smanji anksioznost i normalizuje vaš unutrašnji sat.

Vežbanje pre spavanja

Vežbanje povećava osnovnu telesnu temperaturu. Dugo se verovalo da vežbanje pre spavanja može otežati zaspati. Međutim, prema nedavnim istraživanjima, to ne mora nužno biti tačno.

Istraživanje je pokazalo da je moguće uživati u vežbanju pre spavanja bez ugrožavanja sna.

Ključno je da vodite računa o svom vremenu i fokusirate se na vrstu vežbe koja neće mnogo uticati na vaš san, piše RTCG.

Prema novom istraživanju, vežbanje umerenog intenziteta u roku od 60 do 90 minuta pre spavanja ne utiče na vašu sposobnost da dobro spavate.

Da li su neke vrste vežbi bolje od drugih pre spavanja?

Nisu sve vežbe jednake kada je reč o tome kako utiče na san. Zato ako želite da vežbate uveče, važno je da mudro odaberete svoju aktivnost. Takođe uzmite u obzir tačno vreme vaše vežbe. Generalno, ako ćete vežbati noću, najbolje je da radite aktivnosti laganog do umerenog intenziteta. Ovaj nivo aktivnosti može vam pomoći da brže zaspite i imate kvalitetniji san.

Takođe je važno da završite trening najmanje sat vremena pre odlaska u krevet. Ovo će vašem telu dati dovoljno vremena da se smiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.