Ko su najbogatije žene sveta? 1Fransoaz Betenkur Mejers; Foto: EPA-EFFE/FEDERIC SCHEIBER

U svetu najbogatijih ljudi, promene na listi su ponekad česte, a ponekad sasvim neprimetne. Ipak, kada se radi o bogatstvima koja su procenjena na nekoliko milijardi dolara, teško je preteći nekoga na listi najbogatijih, osim ukoliko ne dođe do nekih neočekivanih okolnosti.

Sa druge strane, svetska berza i tržište uopšte su jako promenljivi ovih dana, tako da imperije vrlo lako rastu i padaju.

Najbogatija žena sveta, Lilijen Betenkur preminula je prošle nedelje u svom domu u Parizu. Njena šezdesetčetvorogodišnja ćerka će zauzeti njeno mesto na listi najbogatijih žena sveta i naći će se u društvu dama koje vladaju imperijama poznatim u celom svetu. Pogledajte listu:

Fransoaz Betenkur Mejers

Trenutna vrednost: 43.3 milijarde dolara

Kao jedino dete Lilijen Betenkur, Fransoaz Betenkor Mejers ne samo da je nasledila celo L’Oreal bogatstvo, već i poziciju svoje majke na listi najbogatijih žena na svetu.

Ova dama poznata je po činjenici da svakoga dana po nekoliko sati provede svirajući klavir. Ona je takođe napisala dve knjige – studiju Biblije u pet tomova i genealogiju grčkih bogova. Uglavnom živi povučenim životom, van reflektora i javnosti. 

Alis Valton

Trenutna vrednost: 37.9 milijardi dolara

Naslednica imperije Walmart kratko je držala titulu najbogatije žene na svetu tokom prošle nedelje. Ona je jedina ćerka osnivača Walmart korporacije, Sema i Helen Valton, ima 67 godina i ne učestvuje u vođenju svoje mega imperije.

Kada je imala samo deset godina, ona je štedela svoj džeparac kako bi kupila reproduciju čuvenog Pikasovog dela Blue Nude. Danas, njena privatna umetnička kolekcija procenjuje se na nekoliko miliona dolara, a takođe se bavila uzgojem konja na svom posedu u Teksasu, koji je skoro prodala po ceni koja nije otkrivena javnosti.

Žaklin Mars

Trenutna vrednost: 31.8 milijardi dolara

Naslednica američke kompanije koja se bavi proizvodnjom slatkiša Mars, koju je osnovao njen deda Frenk Mars, ova dama stara 77 godina je poznata kao filantrop. Ona je takođe ljubitelj konja i obožava lov na lisice.  

Suzan Klaten

Trenutna vrednost: 22.5 milijardi dolara

Suzan Klaten je najbogatija žena Nemačke. Ćerka Herberta i Johane Kvandt, ona je nasledila 50 % udela u hemijskoj kompaniji Altana AG kada su njeni roditelji preminuli, dok zajedno sa bratom poseduje i skoro 50 % udela u kompaniji BMW. 2009.godine, Klatenova je bila žrtva prevare, kada je nasamario Helg Sgarbi, zbog kog je ostala bez 6.2 miliona britanskih funti. Navodno, on je nju prevario kao vid osvete zbog robovlasničkih fabrika kojima je upravljao njen otac.

Loren Pauel Džobs

Trenutna vrednost: 17.6 milijardi dolara

Supruga pokojnog Stiva Džobsa, odvela je njegovo nasleđe na sasvim novi nivo. Ona je osnovala Emerson Collective, organizaciju koja se bori za socijalne reforme i očuvanje planete. Ona je takođe osnovala i College Track inicijativu, koja pomaže studentima da steknu bolje obrazovanje, ako sami nemaju dovoljno novca za to. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.