Jedna izraelska firma napravila je bezbednosni sistem koji pokazuje provalnicima i beguncima da lavež može i te kako da bude gori od psećih zuba. Koristeći tehnologiju za interpretiranje laveža – koja otkriva da li pas reaguje na kakvu opasnost ili tek rutinski kevće – firma „Bio-sens“ namerava da dopuni ili iz upotrebe izbaci skupe elektronske sisteme za nadgledanje.
– Sposobnost psa čuvara da rano upozori na opasnost trenutno se slabo koristi – navela je na svom sajtu kompanija iz izraelskog grada Petah Tikva, koja ističe da psi imaju bolji noćni vid od ljudi i da su i po sluhu i njuhu superiorniji.
„Bio-sens“ je koristio kompjutere da bi analizirao 350 različitih laveža. Ustanovljeno je da psi svih pasmina i veličina sličnim „alarmom“ reaguju kad osete opasnost. Ako životinja oseti uljeza ili pokušaj upada, desetine senzora oko zaštićenog objekta hvataju „alarmni lavež“, dajući uzbunu ljudima u kontrolnoj sobi. Sistem „Dogard“ (Doguard) – kovanica od engleskih reči „pas“ i „čuvar“ – postavljen je u izraelskom zatvoru „Ešel“ i izraelskim vojnim bazama. Takođe obezbeđuje vodoinstalacije, farme, rančeve, garaže i jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.
„Ešel“, zatvor visoke bezbednosti, dopunio je „Dogardom“ postojeću mrežu električnih ograda i ljudskih čuvara, rekao je Rojtersu zvaničnik ove ustanove Bazov Moris. Reks, smeđi američki stafordski terijer, i još 28 pasa koji čuvaju ovaj zatvor sada su praćeni senzorima, kako bi čuvari na vreme bili upozoreni na bilo kakav pokušaj bekstva. Moris je ubeđen da sistem funkcioniše, iako od njegovog ubacivanja niko nije pokušao da pobegne.