Lazanje, recept sa kojim nema greške 1Lzanje, foto: Anatolii Riepin / Alamy / Profimedia

Kako napraviti lazanje? Pa ne baš lako, ali dobr vest je da možete da ih jedete više dana.

Lazanje nije baš lako napraviti, ali rezultat se svakako isplati. U nastavku se nalazi kompletna lista sastojaka i koraci pripreme, ali evo osnovnih stvari koje treba da znate:
Sastojci za lazanje

Recept koji deli Allrecipes zajednica je omiljen jer se lako može prilagoditi. Ako želite da ostanete verni originalu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

Meso: Slatka italijanska kobasica i nemasno mleveno goveđe meso.

Luk i beli luk: Sitno seckani luk i dva čena belog luka prže se s mesom radi bogatijeg ukusa.

Paradajz proizvodi: Konzerva pasirane paradajz pulpe, dve konzerve paradajz sosa i dve konzerve paradajz pirea.

Šećer: Dve kašike belog šećera daju blag, zaokružen ukus sosu.

Začini: Svež peršun, sušeni bosiljak, so, italijanski začin, seme komorača i crni biber.

Testenina: Lazanja kore, domaće ili kupovne.

Sir: Parmezan, mocarela i rikota za pun, kremasti ukus.

Jaje: Jedno jaje se koristi da rikota sir ostane čvrst prilikom sečenja.

Koraci pripreme

Pripremite mesni sos.

Skuvajte kore za lazanje.

Napravite smesu sa rikotom.

Redom slažite slojeve prema uputstvu.

Pokrijte folijom i zapecite.

Ostavite da odmori pre sečenja.

Redosled slaganja lazanja

Mesni sos

Kore

Smesa od rikote

Mocarela

Još mesnog sosa

Parmezan

Ponovite slojeve i završite sa parmezanom.

Pečenje lazanja

Lazanje se peku oko 50 minuta u rerni zagrejanoj na 190°C. Prvih 25 minuta pokrijte folijom, zatim pecite bez nje narednih 25 minuta. Ostavite da odmori 15 minuta pre služenja.

Šta poslužiti uz lazanje

Ako ne znate šta da poslužite uz lazanje, evo nekoliko predloga iz kolekcije priloga:

Salata sa rukolom

Tikvice na žaru sa balzamiko sirćetom

Kako podgrejati lazanje

Možete ih podgrejati u mikrotalasnoj ako žurite, ali će se promeniti tekstura kora. Bolji način je podgrevanje u rerni — pokrijte folijom i pecite na 175°C oko 30 minuta.

Zamrzavanje lazanja

Najbolje ih je zamrznuti u aluminijumskoj posudi. Ohladite, umotajte u foliju i još jedan sloj plastične folije. Čuvati do tri meseca.

Kako podgrejati zamrznute lazanje

Odmrznite ih preko noći u frižideru, pa podgrejte u rerni kao što je gore opisano. Ako ih ne odmrzavate, samo produžite vreme pečenja.

Originalni recept za 12 porcija

450 g slatke italijanske kobasice

340 g nemasnog mlevenog mesa

½ šolje sitno seckanog luka

2 čena belog luka, zgnječena

800 g pasirane paradajz pulpe

2 konzerve paradajz sosa (2×185 g)

2 konzerve paradajz pirea (2×170 g)

½ šolje vode

2 kašike belog šećera

4 kašike sveže seckanog peršuna (podeliti na pola)

1½ kašičica suvog bosiljka

1½ kašičica soli (podeliti)

1 kašičica italijanskog začina

½ kašičice semena komorača

¼ kašičice mlevenog crnog bibera

12 kora za lazanje

450 g rikota sira

1 jaje

340 g mocarele, sečene na listove
¾ šolje rendanog parmezana

Pripremite sve sastojke.

Pržite kobasice, mleveno meso, luk i beli luk u velikom loncu (ili dubokoj tiganj-posudi) na srednjoj vatri dok lepo ne porumene.

Dodajte pasirani paradajz, sos od paradajza, paradajz pire i vodu.
Začinite šećerom, 2 kašike peršuna, bosiljkom, 1 kašičicom soli, italijanskim začinom, semenkama komorača i biberom. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko sat i po, povremeno mešajući.

U velikom loncu zagrejte vodu sa malo soli do ključanja. Skuvajte kore za lazanje 8–10 minuta. Ocedite ih i isperite hladnom vodom.

U činiji pomešajte rikota sir, jaje, preostale 2 kašike peršuna i 1/2 kašičice soli.

Zagrejte rernu na 190°C.

Sastavljanje:
U pleh dimenzija 23×33 cm (9×13 inča) sipajte 1 i po šolju mesnog sosa.
Poređajte 6 kora u dužinu preko sosa, blago preklapajući.
Premažite polovinom smese sa rikotom.
Dodajte trećinu mocarele.
Prelijte sa još 1 i po šolju sosa i pospite sa 1/4 šolje parmezana.

Ponovite slaganje slojeva, a zatim odozgo dodajte preostalu mocarelu i parmezan. Pokrijte folijom – da se sir ne zalepi, poprskajte foliju sprejom za kuvanje ili je nemojte nasloniti direktno na sir.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 25 minuta.
Zatim skinite foliju i pecite još 25 minuta.

Ostavite da odstoje 15 minuta pre služenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari