Kako je Milošević podržao kandidaturu Šešelja "za spas SPS-a", a Dačić se usprotivio 1Foto: Radenko Topalović

Predsednik Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević, ocenio je 2002. godine da njegov predlog da predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj bude zajednički kandidat SPS i SRS, na predsedničkim izborima u Srbiji, „spasava SPS“.

„Taj moj potez spasava i SPS, jer naopako kad bi neko zaključivao o SPS na bazi onoga što će Bata Velimir Živojinović da dobije na izborima“, objavile su Frankfurtske vesti stenogram telefonskog razgovora Miloševića sa članovima SPS-a Živoradom Igićem, Dragutinom Milovanovićem i Bogoljubom Bjelicom.

Prema Miloševiću, kandidata SPS-a Velimira Živojinovića izabrali su „pojedinci i grupe“, koji ne mogu da računaju na podršku članstva koje podržava njega i njegovu „borbu protiv Tribunala u Hagu“.

On je ocenio da će DOS „doturiti nešto glasova “ kandidatu SPS Živojinoviću „tek da pokaže kako i oni imaju nešto glasova“.

„Ovaj moj potez štiti, zapravo, našu stranu i patriotske snage, da ih ovi (DOS) ne mogu na ovakav način da kompromituju sa nekim Bulidžom“, rekao je tada predsednik SPS Slobodan Milošević.

Milošević je, takođe, optužio Glavni odbor za saradnju sa DOS-om, i ocenio da se voze i borave ,,u limuzinama DOS-a i vilama i belim rukavicama“, dok se on „bori u zatvoru“.

„Sramota je šta rade, pogotovo Bata Živojinović i ona dva „kolektivna člana“, što su nabavili od DOS-a“, kazao je Milošević i zatražio da naredna izborna lista za parlamentarne izbore nosi njegovo ime i da bude „lista narodnog jedinstva“.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs. 

Milošević je, takođe, poručio svojim sagovornicima da na sednici Glavnog odbora „sprovedu njegovu politiku ubrzanim raspletom“.

„Dačića i Baklja (Zoran Anđelković) niko iz članstva neće podržati. Ni njihove familije neće da glasaju za njihove predloge“, rekao je Milošević.

Daćić: To su Miloševićevi privatni stavovi

Tadašnji potpredsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, izjavio je za Danas da tvrdnja da se Slobodan Milošević protivi kandidaturi Velimira Živojinovića i insistiranje da SPS podrži Vojislava Šešelja, zajedničkog kandidata SRS i JUL, predstavlja još jednu manipulaciju predsednikom SPS-a.

„Telefonski razgovori u kojima Milošević razmatra situaciju u partiji sa nekim od članova SPS su njegovo privatno mišljenje. Ti razgovori nisu njegov zvaničan stav“, tvrdi Dačić i dodaje da je ta partija većinom glasova i na organima partije već odlučila kakvu će politiku voditi i dodaje da usvojena rešenja moraju poštovati svi članovi partije.

Na pitanje da li očekuje da će Milošević ponovo pokrenuti inicijativu za njegovu smenu, Dačić je odgovorio da je to već pokušao, ali da za to šef SPS-a nije dobio podršku Glavnog odbora partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.