Kako je sudski izvršitelj nastradao zbog skromnosti 1Foto: Radenko Topalović

Jedan sudski izvršitelj u Jasnicu, u Nemačkoj pre 110 godina nastradao je zbog svoje velike skromnosti u poslu, piše Mali žurnal. 

List ocenjuje da je poziv izvršitelja takav da vremenom oni postaju uglavnom mirni, pa čak i skromni, jer ih na svakom koraku presreću neprijateljske situacije.

Pomenutom sudskom izvršitelju iz Nemačke bilo je naređeno da izvrši popis stvari kod jednog obućara.

Kada je otišao predveče kod njega u stanu je, kako piše Mali žurnal, zatekao poveće društvo koje je za stolom pilo pivo.

Kako je sudski izvršitelj nastradao zbog skromnosti 2
Foto: digitalna.nb.rs

Obućar ga je isuviše neljubazno dočekao, ljuteći se što mu je goste uznemirio, a izvršitelj nije imao hrabrosti da kaže zbog čega je došao i govorio je o svemu samo ne o popisu stvari.

Obućarevi gosti postali su već nestrpljivi i navališe da im izvršitelj kaže šta traži.

Kad im je izvršitelj rekao da je došao da popiše stvari, društvo se u neverici nasmejalo, a obućar je, kako opisuje Mali žurnal, ustao, prišao mu i rekao da je to laž.

„On je izvesno lopov i hteo da je da izvrši krađu“, naveo je obućar, nakon čega su gosti zgrabili „lopova“, vezali ga i odneli u policiju.

S obzirom da su u policiji uhapšenog izvršitelja prepoznali, brzo su ga oslobodili.

„Ovaj događaj će ga izvesno izlečiti od bolesti, da sa suviše skromnosti vrši svoju dužnost“, ocenjuje  Mali žurnal.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.