Napad kineskih gusara na engleski parobrod: U pljački ranjen kapetan 1Foto: Radenko Topalović

Dnevni list “Vreme” je na današnji dan pre tačno 100 godina pisao o grupi gusara koja je napala englesku lađu.

„Pljačka na moru“ bio je naslov u listu koji danas više ne postoji, a u tekstu se opisuje “napad kineskih gusara na jedan engleski parobrod”, gde je ranjen kapetan lađe i nekoliko oficira.

Rajterova agencija u Londonu javila je da su kineski gusari 21. novembra opljačkali putnike engleske lađe Suan, na kojoj se nalazio veći broj Evropljana i Kineza.

Napad kineskih gusara na engleski parobrod: U pljački ranjen kapetan 2

“Gusara je bilo 65 i svi su se ukrcali u lađu kao putnici”, pisalo je u listu, navodeći da su prerušeni gusari posadu napali iznenada i razoružali je, a u borbi ranili kapetana i oficire.

Nakon što su otvorili kase i opljačkali putnike parobroda, gusari su napustili lađu na čamcima, zaključili su u listu “Vreme”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.