namirnice koje ne bi trebalo držati u frižideruFoto: New Africa / Shutterstock.com

Držanje određene hrane u frižideru usporava rast bakterija i pomaže u sprečavanju trovanja hranom. Ali za neke namirnice ja bolje da su na sobnoj temperaturi.

Svi znaju da je mleko, meso i jaja najbolje držati u frižideru, ali što je s avokadom, paradajzom i krompirom?

Znati koju hranu držati u frižideru, a koju držati na sobnoj temperaturi uvelike pomaže da svoje namirnice iskoristite na najbolji način, piše „The Healthy“, prenosi N1 Hrvatska.

Paradajz

„Bogat vitaminom C, kalijumom i drugim zdravim hranjivim materijama, zreli paradaj je bolji kad se ostavi na sobnoj temperaturi, pogotovo ako planirate da ga pojedete sledeći dan ili dva“, kaže dijetetičarka Dejna Grin.

„Niske temperature utiču na teksturu i ukus“, dodaje ona.

Krompir

Nikada nemojte čuvati krompir u frižideru. Hlađenjem se krumpirov skrob brže pretvara u šećer, a kada se peku ili prže, ti šećeri mogu proizvesti hemikaliju akrilamid koja uzrokuje rak.

Banane

Ako ste ikada stavili bananu u frižider, znate da postane tamnosmeđa, što bi trebalo da vam kaže da ne bi trebalo da se hladi. Banane, koje se obično kupuju pre nego što sazre, sazreće na sobnoj temperaturi. Ali hlađenje usporava ovaj proces. Banane oslobađaju gas koji ubrzava sazrevanje drugog voća, stoga držite banane dalje od ostalog voća.

Bosiljak

Biljke poput bosiljka, ruzmarina i majčine dušice prebrzo će se osušiti i izgubiti ukus ako ih držite u frižideru. Umesto toga, začinsko bilje čuvajte u maloj čaši vode na sobnoj temperaturi, pomogućstvu dalje od sunčeve svetlosti.

Luk

Osim ako je iseckan ili oljušten, luk bi trebalo čuvati na hladnom, suvom, tamnom i dobro luftiranom mestu. Nedostatak ventilacije će smanjiti vek trajanje ove namirnice. Nasuprot tome, celi oljušteni ili prethodno iseckani luk trebalo bi čuvati u frižideru i upotrebiti pre isteka roka trajanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari