Navike koje mogu da prouzrokuju visok šećer u krvi: Imamo ih svi 1Fotografija: Shutterstock

Od velike je važnosti da održavate nivo šećera u krvi unutar normalnog vrednosti, bez obzira da li imate dijagnozu dijabetesa ili predijabetesa. Ako se toga ne pridržavate, mogli biste da svedočite strašnim posledicama u obliku vrlo ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, piše n1info.hr.

Svakako, trebalo bi pažljivo da birate šta konzumirate. Svima je poznato da neko ko treba da se brani od povišenog šećera u krvi treba da se kloni hrane koja sadrži puno šećera i ugljenih hidrata. Ali, da li ste znali da postoje mnoge druge stvari koje mogu da imaju dramatičan uticaj na nivo šećera u krvi osim određene hrane?

Stres

Da li ste pod stresom svaki dan? Onda nemojte da se iznenadi ako vam se čini da je visok nivo šećer u krvi teško staviti pod kontrolu. Prema istraživanjima, previše stresa može da uzrokuje povećanje šećera u krvi. Problem s ovim je što može da poveća vaš apetit, uz žudnju samo za slatkim.

Nepotrebno je reći da je za vas od velike važnosti da izbegavate svakodnevne stresore koji mogu da se izbegnu. Stručnjaci također preporučuju redovno bavljenje aktivnostima za smanjenje stresa.

Nedostatak sna

Sedam do devet sati regeneracije dobro je ne samo za vaš izgled nego i za šećer u krvi. Naučnici kažu da je nedostatak dobrog sna nešto što zapravo može da utiče na način na koji vaše telo iskorišćava šećer, što rezultira njegovim nakupljanjem u krvotoku.

Svakako bi trebalo da otkrijete uzrok svoje nesanice — brzo rešavanje problema može vam pomoći da se dobro naspavate i tako sprečite da vam nivo šećera u krvi skoči.

Veštački zaslađivači

Ako mislite da će odricanje od šećera i njegova zamena veštačkim zaslađivačem pomoći udelu šećera u krvi, razmislite još jednom. Na osnovu brojnih naučnih istraživanja, uključivanje veštačkih zaslađivača u ishranu zapravo može da ima kontra efekat.

Stručnjaci veruju da za to možemo da okrivimo činjenicu da veštački zaslađivači mogu da naruše zdravlje creva — studije kažu da creva koja nisu optimalna mogu nepovoljno da se odraze na nivo šećera u krvotoku.

Kafa

Bez obzira na to da li zasladite kafu kašičicom šećera ili veštačkim zaslađivačem, njihovo konzumiranje zapravo može da uzrokuje povišene vrednosti šećera u krvi. Naučnici kažu da kofein može da utiče na nivo vašeg insulina, hormona koji reguliše količinu šećera u krvi. Dakle, ako ste ljubitelj kafe i potrebno je da održavate nivo šećera u krvi u granicama normale, bilo bi dobro da kafu konzumirate umereno.

Nije samo kafa ono što bi trebalo znatno da ograničite kako biste sprečili visok nivo šećera u krvi, već i druga pića s kofeinom, uključujući pre svega bezalkoholna pića, ona sa šećerom ili dijetalna, koja su loša za vaš šećer u krvi i celokupno zdravlje!

Dehidratacija

Pojedinci koji vode brigu o zdravlju znaju da dehidratacija može da uzrokuje zatvor. S druge strane, osobe koje paze na lepotu dobro su svesne činjenice da je to nešto što može da izazove suvu kože i bore. Nažalost, malo ljudi shvata da neodržavanje tela hidriranim takođe može da uzrokuje povećanje nivoa šećera u krvi.

Nije potrebno da naglašavamo da je unos oko 2 litra vode dnevno neophodan za one koji boluju od dijabetesa ili predijabetesa. Čak i ako nemate nijedan od njih, još uvek je vrlo važno da osigurate da vaše telo bude pravilno hidrirano.

Da li imate članove porodice ili prijatelje koji se bore s dijabetesom ili predijabetesom? Onda nemojte da zaboravite podelite ovaj članak kako bi i oni znali da hrana koju konzumiraju nije jedina koja može da uzrokuje skokove vrednosti šećera u krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari