Opasne bakterije u hrani: Na koje namirnice treba da obratite pažnju i koji su simptomi trovanja? 1Foto: Shutterstock / Marina Litvinova

Svi su u opasnosti od trovanja hranom, a posebno je opasno za trudnice, malu decu, starije osobe i one koji boluju od hroničnih bolesti.

Preporučuje se pažljivo rukovanje s mesom, jajima, ribom…

Rizik od bolesti koje se prenose hranom možemo smanjiti izbegavanjem namirnica koje najčešće nose bakterije, a ovo je sedam najčešćih koje se mogu naći u hrani i mogu izazvati trovanje:

1. Ešerihija

Ešerihija koli je gram-negativna bakterija u obliku štapa koja živi u crevima zdravih ljudi i životinja. Često se nalazi u hrani kao što je nedovoljno kuvana govedina, sirovo mleko, sokovi i kontaminirana voda.

Simptomi infekcije : E. coli uključuju tešku dijareju, bol u stomaku i povraćanje i mogu trajati pet do 10 dana.

Da biste izbegli infekciju E. coli, dovoljno dugo kuvajte meso, perite voće i povrće pre jela ili kuvanja i izbegavajte nepasterizovano mleko i sokove.

2. Kompilobakter

Kampilobakteri su bakterije spiralnog oblika. Obično naseljavaju probavni sistem pilića i krava, zaraze ih bez ikakvih znakova bolesti.

Većina ljudi koji se razbole od kampilobakterioze razvijaju dijareju, grčeve, bolove u stomaku i groznicu u roku od dva do pet dana od izlaganja. Dijareja može biti krvava i može biti praćena mučninom i povraćanjem. Bolest obično traje oko nedelju dana.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine se dijagnostikuje oko 13 slučajeva kampilobakterioze na svakih 100.000 ljudi. Većina infekcija je obično blage, ali mogu biti opasne za malu decu ili starije osobe. Da biste izbegli infekciju kampilobakterom, dovoljno dugo kuvajte meso, perite ruke nakon rukovanja sirovom hranom, perite kuhinjski pribor nakon upotrebe i pijte samo pasterizovano mleko.

3. Listerija

Listerija monocitogenes su bakterije koje se nalaze u zemljištu i vodi, a takođe su prisutne u sirovoj hrani, prerađenoj hrani i nepasterizovanom mleku. Za razliku od drugih bakterija, listerija može rasti i širiti se čak iu frižideru.

Simptomi infekcije uključuju groznicu, glavobolju, uznemireni stomak i povraćanje. Za neke ljude, bolest može biti ozbiljnija, čak i fatalna. Ljudi sa povećanim rizikom od dobijanja listerioze su trudnice i nerođene bebe, osobe starije od 50 godina i osobe sa slabim imunološkim sistemom.

Da biste sprečili listeriozu, svu sirovu hranu, posebno voće i povrće, dobro operite pod tekućom vodom pre konzumiranja, čak i ako ćete je nakon toga oguliti i/ili kuvati. Takođe očistite voće i povrće sa tvrdom kožom (na primer, krastavce) čistom četkom za čišćenje voća i povrća.

Nakon toga, obrišite čistom krpom ili čistim papirnim ubrusom. Čuvajte kuhinju i frižider čistima, piše N1.

Obratite pažnju na čistoću kuhinjskog pribora. Dobro kuvajte ili pecite meso koje jedete. Odmah konzumirajte gotovu hranu. Nikada ne držite hranu u frižideru duže od propisanog roka trajanja.

4. Vibrio

Bakterije Vibrio parahaemoliticus žive u slanoj vodi i često se nalaze u sirovim morskim plodovima. Ljudi koji jedu sirove ili nedovoljno kuvane školjke obično se zaraze u roku od 24 sata. Oni dobijaju simptome poput vodene dijareje sa grčevima u stomaku, mučninom, povraćanjem, groznicom i groznicom.

Simptomi mogu trajati do tri dana. Teže infekcije su retke i češće se javljaju kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom. Većina infekcija se može sprečiti temeljnim kuvanjem morskih plodova.

5. Toksoplazma

Više od 60 miliona muškaraca, žena i dece u Sjedinjenim Državama zaraženo je parazitom Tokoplasma gondii, prema CDC-u. Ali vrlo malo njih ima simptome jer imuni sistem obično sprečava parazita da izazove bolest. Međutim, postoje ljudi koji razviju toksoplazmozu i imaju simptome kao što su glavobolja, bolovi u telu i groznica. Parazit takođe može izazvati ozbiljne probleme kao što su oštećenje mozga, očiju i drugih organa kod trudnica i osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Većina ljudi dobija toksoplazmozu ako dođu u kontakt sa mačjim izmetom koji nosi parazite, jedu kontaminirano meso koje je sirovo ili nepravilno kuvano, ili pije vodu koja sadrži parazite. Da bi se sprečila ova bolest, CDC preporučuje kuvanje hrane na bezbednoj temperaturi, pranje ruku pre rukovanja hranom, izbegavanje pijenja neobrađene vode, a trudnice treba da se drže podalje od mačjeg smeća.

6. Salmonela

Salmonela je grupa bakterija koja se obično nalazi u jajima, govedini, sirovom mesu i živini, a ponekad i u neopranom voću i povrću. Mogući znaci i simptomi uključuju mučninu i povraćanje, bol u stomaku, dijareju, groznicu, visoku temperaturu ili glavobolju. Simptomi obično traju između četiri i sedam dana.

Većina ljudi se oporavlja bez lečenja, ali infekcije salmonelom mogu biti ozbiljnije kod starijih osoba, odojčadi i ljudi sa hroničnim oboljenjima. Ako se ne leči pravilno, salmonela se može proširiti krvlju na druge organe, što ponekad dovodi do smrti.

Da bi se sprečila infekcija, ne treba jesti sirova i nedovoljno kuvana jaja, živinu ili meso, navodi CDC. Ne stavljajte kuvanu hranu na tanjire na kojima je bilo sirovo meso. Ruke, daske za sečenje, kuhinjske površine i kuhinjski pribor treba dobro oprati nakon rukovanja nekuvanom hranom.

7. Norovirus

Norovirusi su virusi koji izazivaju gastroenteritis, bolest koja izaziva zapaljenje želuca i creva. Ponekad se naziva stomačnim gripom. Virusi se obično nalaze u kontaminiranoj hrani ili pićima, ali mogu da žive i na površinama ili se prenose kontaktom sa zaraženom osobom.

Gastroenteritis može biti veoma zarazan. Simptomi uključuju mučninu, grčeve u stomaku, povraćanje, dijareju, glavobolju, groznicu i umor i obično traju nekoliko dana. Da biste se zaštitili od norovirusa, često perite ruke, dezinfikujte kontaminirane površine u kuhinji i kupatilu i pažljivo rukujte hranom, pišite 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.