Foto: Vesna Laćarak

Ako ste spremni da probate nove ukuse i kombinacije namirnica, nešto sasvim egzotično, onda je ovo pravi recept za vas. Sve pod uslovom da volite slatkasto-kiselkasto-ljute ukuse u vidu jedne vrste džema.

Neobične kombinacije povrća, voća i začina koristimo sa mesom, jelima od pirinča, krompirom, testeninom. Već napravljeni čatni možete čuvati u frižideru, kažu da vremenom postaje sve bolji.

Neograničen je broj kombinacija koje možete pretvoriti u čatni koji baš vi volite, patlidžan, tikvice, breskve, smokve, jabuke, kruške, kajsije, luk, čili paprika, paradajz, krastavac, mango, ananas, limun, đumbir, bundeva, grožđe, dunje, ruzmarin, timijan.

Šta nam je sve potrebno:

  • 500g cvekle
  • dve cukini tikvice veće
  • 300g malina
  • 1 crveni luk
  • čili papričica, 3 komada
  • 350g smeđeg šećera
  • 200ml jabukovog sirćeta
  • 2 kašičice soli

Način pripreme:

Priprema je jednostavna, pomešamo sve sastojke, pa ih kuvamo.

1. Cveklu, tikvice, crni luk očistite i naseckajte na kockice, stavite u posudu za kuvanje, dodajte čili, sirće, šećer, so. Sve to zajedno kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta, potom dodajte maline i kuvajte još 10-15 minuta, dok ne dobijete gustu masu. Da ne razmišljate da li ste čatni dovoljno kuvali, jednostavno kada povučete drvenom kašikom  po dnu posude treba da ostane trag, time znate da je vaš čatni skuvan.

2. Kada je čatni gotov, ostavite da odstoji neko vreme, da se prohladi. Pripremite tegle tako što ćete ih staviti na kratko u mikrotalasnu pečnicu ili ih zagrejte u rerni. U tople tegle pažljivo sipajte čatni, potom ih zatvorite i ostavite da se ohlade.

NAPOMENA: Od ove količine dobićete tri manje teglice čatnija. Možete napraviti više kombinacija čatnija, pa ga koristiti tokom godine. Vreme za pripremu je idealno radi raznolikosti voća i povrća koje nam se nudi.

Iskreno se nadam  da će čatni i vama postati jedan od nezaobilaznih, ukusnih, dodataka jelima.

Uživajte!