pitaFoto: Shutterstock/Fotosr52

Sezona tikvica je u punom jeku, pa je zato pravi trenutak da napravite ukusnu pitu od ovog povrća i sira koja će vas oduševiti  – kako ukusom, tako i lakoćom pripreme.

Sa kukuruznim brašnom, slanim feta sirom i sočnim tikvicama, ova kukuruzna pita je savršena kombinacija za brz i jeftin ručak. Mekana iznutra, sa blago hrskavom koricom, idealna je za doručak, ručak ili večeru – a najbolje je jesti je uz čašu jogurta, piše Zadovoljna.hr.

Pita od tikvica

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • 200 g feta sira
  • 3 jajeta
  • 150 ml jogurta ili pavlake
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja (suncokretovog ili maslinovog) ulja
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 50 g običnog pšeničnog brašna
  • 1 prstohvat praška za pecivo
  • so i biber po ukusu
  • sveža mirođija ili peršun

Priprema:

  1. Izrendajte tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Zatim ih dobro ocedite rukama ili kroz gazu kako ne bi propustile previše vode u testo.
  2. U velikoj posudi pomešajte jaja, jogurt, mleko i ulje. Dodajte kukuruzno i pšenično brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umešajte izrendane tikvice i izmrvljeni feta sir. Po želji dodajte sveže začinsko bilje.
  3. Posolite i pobiberite po ukusu (budite oprezni sa količinom soli jer je feta već slana).
  4. Sipajte smesu u podmazan ili papirom za pečenje obložen pleh.
  5. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C (gornji i donji grejač) oko 35–40 minuta, dok lepo ne porumene i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
  6. Služiti toplo ili hladno, uz salatu ili jogurt. Ova pita odličan je izbor kako za doručak, tako i za lagani ručak, užinu ili večeru. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari