
Sezona tikvica je u punom jeku, pa je zato pravi trenutak da napravite ukusnu pitu od ovog povrća i sira koja će vas oduševiti – kako ukusom, tako i lakoćom pripreme.
Sa kukuruznim brašnom, slanim feta sirom i sočnim tikvicama, ova kukuruzna pita je savršena kombinacija za brz i jeftin ručak. Mekana iznutra, sa blago hrskavom koricom, idealna je za doručak, ručak ili večeru – a najbolje je jesti je uz čašu jogurta, piše Zadovoljna.hr.
Pita od tikvica
Sastojci:
- 2 srednje tikvice
- 200 g feta sira
- 3 jajeta
- 150 ml jogurta ili pavlake
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja (suncokretovog ili maslinovog) ulja
- 150 g kukuruznog brašna
- 50 g običnog pšeničnog brašna
- 1 prstohvat praška za pecivo
- so i biber po ukusu
- sveža mirođija ili peršun
Priprema:
- Izrendajte tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Zatim ih dobro ocedite rukama ili kroz gazu kako ne bi propustile previše vode u testo.
- U velikoj posudi pomešajte jaja, jogurt, mleko i ulje. Dodajte kukuruzno i pšenično brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umešajte izrendane tikvice i izmrvljeni feta sir. Po želji dodajte sveže začinsko bilje.
- Posolite i pobiberite po ukusu (budite oprezni sa količinom soli jer je feta već slana).
- Sipajte smesu u podmazan ili papirom za pečenje obložen pleh.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C (gornji i donji grejač) oko 35–40 minuta, dok lepo ne porumene i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Služiti toplo ili hladno, uz salatu ili jogurt. Ova pita odličan je izbor kako za doručak, tako i za lagani ručak, užinu ili večeru. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.